Malvapudding

 Malva pudding is een Zuid-Afrikaanse klassieker met een vrij onbekende afkomst.  Ik kan jullie nu een geschiedenislesje geven over het waarschijnlijke ontstaan van dit toetje maar ik weet het niet zeker en laten we eerlijk zijn; we komen hier voor het toetje zelf en snel een beetje.
Het is in ieder geval een plakkerig soort cake-dessert wat nog het meest doen denken aan de bekende sticky toffee pudding uit Engeland. Zowel warm als koud te eten en op elk moment van de dag lekker maar vooral bedoeld als toetje.

Denk je bij het lezen van het recept "goh wat er zit er weinig boter in" dan heb je waarschijnlijk nog niet beseft dat je deze ogenschijnlijk gezonde cake straks gaat overgieten met slagroom, gesmolten boter en suiker. En dan niet een beetje sprenkelen, nee je verzuipt die hele cake letterlijk in de saus. Deze pudding is niet voor de zwakkeren onder ons, dat moge duidelijk zijn. 

De ingrediƫnten van malva pudding zijn simpel en heb je meestal wel in huis. Je verwacht niet dat de cake bijzonder van smaak kan zijn maar dat is 'ie absoluut. Boterig, gekarameliseerd, luchtig, romig, plakkerig, mierzoet en gewoonweg zalig. Dit wil je.


In Zuid-Afrika serveren ze de malva met custard of vanille ijs. Kun je zeker doen maar het is wel hardcore. Ik serveer hem liever met een flinke dot creme fraiche of dikke yoghurt om de zoetigheid wat te breken. 

Qua jam gebruikt men traditioneel abrikozen, ik vermoed omdat deze vrij neutraal van smaak is. Ik gebruik wat ik heb staan. De ene keer is dat perzik, de andere keer marmelade maar je kunt ook prima voor een jam van rood fruit gaan of wat je dan ook in huis hebt.

Malva pudding
140 gr suiker
30 gr boter + om in te vetten
1 ei
3 eetlepels jam naar keuze
1/4 tl zout|
1/2 tl vanille extract
1 tl bakingsoda
130 gr bloem
125 ml melk

20 ml azijn
Als je daar zin in hebt: de zest van 1 citroen of sinaasappel of bijvoorbeeld een fijngehakt bolletje stemgember

saus
200 gr suiker
100 gr boter
250 ml slagroom
1/2 tl vanille
zout


Verwarm de oven voor op 175 graden. Beboter een ovenschaaltje met een royale laag boter.

Klop met een lepel de boter, suiker en het ei tot een homogene massa. Voeg het zout, de jam en de vanille toe. Roer de bloem erdoor en meng er dan de melk en eventuele smaakmakers door. Roer er als laatste de azijn doorheen, deze is om de soda te activeren.
Doet het beslag in de ovenschaal en bak 30-40 minuten tot een prikker er schoon en droog uitkomt. 

Maak terwijl de cake iets afkoelt de saus. Doe boter, suiker en slagroom in een pannetje op laag vuur en laat de boter smelten en de suiker oplossen. Breng aan de kook en kook zachtjes een minuut door terwijl je blijft roeren. Voeg de vanille toe en giet de saus in delen over de nog warme cake. Het lijkt veel te veel maar de cake slurpt het uiteindelijk allemaal gulzig op.

Serveer de cake warm of op kamertemperatuur.

Eet smakelijk!

Reacties

Populaire posts