Soto Ajam | de uitgebreide versie


Adoe het is tijd voor een heerlijke, verwarmende Indische kippensoep zoals mijn moeder maakt. Maar dan niet echt, want mijn moeder maakt geen soto. Doet er niet toe, dat is nu eenmaal wat indo's zeggen.
Goed, soto dus. Dat is een smaakvolle Indische kippensoep met stukjes kip (nee echt?) en groenten, op smaak gebracht met onder andere citroengras, koriander en ketjap. Jammm...
Afgezien van het feit dat de smaak dus top is, is deze soep ook heel erg lekker om te eten vanwege de texturen. Onderin je kom doe je een bergje rijst. Daar giet je de kruidige, volle soep overheen, en daar bovenop doe je dan gekookte eieren (lekker koddig), verse taugé, kruidig frisse peterselie en knapperige uitjes. Dit is zoals je begrijpt geen soep die je met een rietje naar binnen slurpt, maar een goed robuuste soep, zonder heel zwaar te zijn.


Indisch eten is meestal ouderwets in de goede zin van het woord. Het is makelijk te maken, maar kost wel redelijk wat tijd. Of om een beetje hip te doen; echt slow food dus.
Dat is bij deze soep ook het geval want hij is het lekkerste als je hem een tijdje laat staan trekken. Ondertussen kun je gewoon andere dingen doen zoals het hele huis schilderen of een boek schrijven, whatever.
Daarnaast is hij ook wat retro qua bereiding, er komt goede ouderwetse arbeid bij kijken in de vorm van het vlees van de botten plukken, en daar moet je wel tegen kunnen. Maar ik ben van mening dat als je kip wilt eten, je het ook moet kunnen bereiden. Als je dit echt te eng vind kun je mijn snellere versie maken. Maar deze is wel beter, dan zeg ik er eerlijk bij.

Vooral als het lekker koud is buiten, is deze soep een hele chille avondmaaltijd (joho dikke woordgrap). Maak hem zo pittig als je zelf wilt, afhankelijk van hoe koud je het hebt. Maar maak 'em zeker eens, want hij is het waard.

Misschien dat de ingrediënten voor de soto je afschrikken, maar je kent er waarschijnlijk meer dan je denkt, en ze zijn bijna allemaal gewoon in de supermarkt te koop.
Ik zal ze hier nog even uitleggen, en ik noem ze bij de Indische naam want dat is goed voor de ontwikkeling ;)
- Verse gember kun je gewoon bij de groenten in de supermarkt vinden. Dit is een lelijke, beige wortel, waar je dan een stuk vanaf snijdt.
- Kurkuma is een gele specerij, dit staat gewoon in potjes tussen de andere kruiden in de supermarkt.
- Laos is een poeder wat fris en peperig ruikt en smaakt. Het staat bij de Indische producten in de supermarkt.
- Ketoembar is gemalen koriander en djinten is gemalen komijn. Deze twee staan ook bij de Indische producten in de supermarkt, bijvoorbeeld van Conimex.
- Djeroek poeroet zijn blaadjes van de kafferlimoen. Ze geven een frisse smaak. Dit is niet in de supermarkt te koop, maar je kunt het prima vervangen door de geraspte schil van een citroen of limoen.
- Sereh oftewel citroengras is een dikke, lichtgroene stengel die een frisse kruidige smaak heeft. Dit kun je bij de meeste supermarkten wel vinden bij de verse kruiden in de koeling.
- Lombok oftewel een rode peper. Gewoon in de supermarkt te koop, hoewel deze meestal niet echt pittig zijn. Als je van goed pedis houdt laat je de zaadjes erin zitten, wil je het wat milder haal de zaadjes er dan uit. Was je handen altijd goed na het snijden van een peper! Je kunt een pepertje ook vervangen door een lik sambal.

Laat je trouwens ook niet afschrikken door het aantal ingrediënten. Het de hoeveelheid kruiden is misschien redelijk veel, maar die kun je natuurlijk ook voor heel veel andere gerechten gebruiken, dus het is zeker niet zonde om ze in je keukenkastje te hebben staan.
En weet dat een soep heel geschikt is om restjes groenten in te verwerken, dus neem gewoon dingen die jij nog in huis hebt of waar je trek in hebt.

Soto ajam
voor 2 liter soep, ± 6 personen

750 gram kip met het bot eraan, bijvoorbeeld kippenbouten of een soepkip
1 grote prei
1/4 spitskool of groene kool
1 grote ui
3 tenen knoflook
stuk verse gember van 3 cm dik
1 tl kurkuma
2 tl laos
1 tl ketoembar (koriander)
1 tl djinten (komijn)
4 blaadjes djeroek poeroet, of 1 citroen
2 sereh stengels (citroengras)
2 blokjes kippenbouillion
1 lombokje (rode peper)
1 el ketjap

6 eieren
platte peterselie
bakje taugé
gebakken uitjes

✢ Zet een grote soeppan op het vuur en doe het water erin. Breng het water aan de kook. Schil ondertussen het stukje gember en rasp het fijn, of snijdt het in kleine stukjes. Rasp ook de schil van de citroen (of pak de djeroek poeroet) en doe dit samen met de gember, bouillion en ketjap in de pan. Snijdt de stengels sereh doormidden en doe in de pan.

✢ Zodra het water kookt doe je de kip erin, gewoon met vel en al. Kook de kip tot hij gaar is. Hoe lang dit duurt hangt er heel erg vanaf welk stuk je gebruikt. Een kipfilet wil graag een minuut of 5 koken, een vleugeltje iets korter. Kook tot het vlees zo mals is dat het bijna van het bot af valt.
Vis de stukken kip uit de pan en leg ze even op een bord om iets af te koelen. Zet het vuur uit.

✢ Snijdt ondertussen de ui in grove snippers en de peper in stukjes. Zet een koekenpannetje op het vuur en bak de ui zachtjes tot hij zacht is. Pers de knoflook bij het pannetje en voeg de rode peper toe. Doe nu de kurkuma, laos, koriander en komijn in de pan en bak nog een minuutje. Zet dan het vuur uit.

✢ Pluk nu het vlees van de botten van de kip af. Bewaar de stukjes vlees, en doe de botten weer terug in de pan. Het vel kun je ook in de pan doen, maar als je bang bent dat je dit niet meer terug gaat vinden en straks perongeluk op gaat eten terwijl je het heel vies vindt, kun je het ook weggooien.

✢ Doe het uienmengsel in de pan. Zet de pan op een heel laag pitje en laat de soep trekken. Dit mag een half uurtje zijn, maar 4 uur is ook best, kijk maar wat je uit komt.

✢ Kook een kwartier voordat je wilt gaan eten de eieren in 8 minuten hard, spoel ze af en pel ze.
Als je dat lekker vind kun je nu twee kopjes rijst in 3 kopjes water koken, om straks bij de soep te serveren. Wel een beetje zout erbij doen. Je kunt dit ook weglaten en wat lekker brood erbij serveren.

✢ Snijdt de kool in dunne reepjes en de prei in ringen. Doe samen met de stukjes kip in de pan en laat de soep nog zo'n 2 minuten koken tot de kool een beetje zachter is. Proef of de soep lekker is, en breng eventueel nog op smaak met wat citroensap, zout of extra kruiden.

✢ Tijd om te eten! Zet de soep op tafel samen met de eieren, gekookte rijst, tauge, peterselie en gebakken uitjes.


 Selamat maken!


Reacties

  1. Dank je wel voor je leuke uitleg. Ga hem zeker maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk, echt makkelijk te maken en resultaat top!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts