Travel | Wat is workaway?


Puerto Viejo, Costa Rica

Je kunt op heel veel verschillende manieren reizen. De een wordt graag gepamperd in een hotel, een ander vind kamperen te gek, sommige mensen houden van hostels of een eigen appartementje. Ook hoe je je dagen invult verschilt natuurlijk enorm per persoon. De een ziet graag zoveel mogelijk zoveel mogelijk in een korte tijd, de ander heeft een langzamer tempo.

Een voor veel mensen vrij onbekende manier van reizen is Workaway. Het is eigenlijk werken voor kost en inwoning, waar dan ook ter wereld. Op deze manier kun je met een zeer klein budget reizen, en omdat je langere tijd in een omgeving blijft leer je deze ook beter kennen.
Ik heb nu twee keer een workaway gedaan, eentje in Costa Rica en de tweede keer in Zuid-Afrika en ik ben verslaafd, het is wat mij betreft de ideale manier om goedkoop te reizen en veel te ervaren, het is fantastisch!
Omdat maar weinig mensen het lijken te kennen schrijf ik er vandaag een artikel over, want dit moet je echt een keer doen in je leven.Wat is workaway precies?
Workaway is een online platform waarbij leden met elkaar in contact kunnen komen om zogeheten homestays te organiseren en zo culturele uitwisseling mogelijk te maken, aldus Workaway zelf.

Op de website vind je verschillende hosts. Mensen met een hotel, een hostel, een boerderij, een non-profit organisatie, een yogaschool, wat dan ook, die een helpende hand kunnen gebruiken. In ruil voor een paar uur werken per dag krijg je als reiziger een slaapplek, eten, en de kans aan een cultuur deel te nemen. Onderdeel te worden van de familie, alle leuke plekjes in de omgeving te leren kennen en vooral ook buiten de gebaande paden te reizen.

Je kunt er voor kiezen tijdens je vakantie op meerdere plekken een paar dagen te helpen, of juist een paar maanden ergens te werken om echt even in het buitenland te wonen.


Achter de receptie bij La Ruka in Costa Rica

Voor wie is workaway?
Voor iedereen! De meeste 'workawayers' zijn in de twintig, maar er is ook een groeiende groep pensionado's die het gaan doen, en alles daartussen. Mijn moeder is een maand nadat ik naar Zuid-Afrika ben vertrokken ook gekomen om twee weken te helpen op de boerderij, en die vond het zo leuk dat ze het nu ook met vriendinnen wil gaan doen.

Waarom is workaway leuk?
Je slaapt bij de mensen thuis, ontmoet veel locals en krijgt de gewoonten en gebruiken van hun cultuur mee. Zo krijg je een plek op een heel andere manier te zien dan wanneer je er op een rap tempo doorheen reist. Je leeft echt even in een andere cultuur, en dat is heel bijzonder om te ervaren!

Bovendien is het een geweldige kans om nieuwe skills op te doen. Altijd al iets willen weten over het verbouwen van je eigen groenten en permacultuur? Zou je wel eens willen ervaren hoe het er achter de schermen in een hotel aan toe gaat? Handig worden in het bouwen van je eigen huis? Workaway is hier perfect voor! En terwijl je lekker aan het werk bent leer je vaak ook nog een nieuwe taal.

In je vrije dagen kun je de omgeving gaan verkennen, in je eentje of met je nieuwe vrienden die je tijdens het werk hebt gemaakt. Work niet zo hard, play wel hard.Hoe werkt het?
Het idee is heel simpel; voor maximaal 5 dagen per week 5 uur werk per dag krijg je een slaapplaats en vaak ook eten. Sommige hosts betalen zelfs een loon, maar dit komt maar weinig voor dus reken er niet op.

De lengte van je verblijft verschilt per host, van een paar dagen tot een jaar.
De host geeft aan waar hij een voorkeur voor heeft, en voor de rest overleg je het samen.
Je kiest een klus uit waar jij de juiste skills voor hebt, of dingen die je juist wil gaan leren.
Wil je maar een paar dagen blijven, dan zul je eenvoudige klussen doen zoals verven, tuinieren of schoonmaken. Blijf je langer, dan bouw je natuurlijk meer op en kun je andere soorten werk doen en ook je eigen projecten starten. Of dit nou het bouwen van een pizza oven is of een social media campagne opzetten. 

Om de verschillende hosts te bekijken heb je geen profiel nodig. Je kunt gewoon naar de website gaan en eens rond snuffelen. Er zijn meer dan 18.000 hosts van over de hele wereld, dus de keuze is echt enorm!
Wil je contact opnemen met een host, dan moet je een profiel maken en lid worden. Je kunt een profiel voor jezelf, of een voor een koppel maken, of dat nou een stel is of twee vrienden, dat maakt niet uit. Een single lidmaatschap kost ongeveer €20 euro per jaar en die van een koppel €40. Hiervoor kun je bij een onbeperkt aantal adressen aan het werk gaan.

Onderaan het profiel van de host staat feedback van mensen die al eerder op dat adres zijn gaan werken. Op die manier kun je heel makkelijk zien wat anderen er van vonden, en zo een perfect adres vinden wat aan jouw wensen voldoet.

De website heeft ook de mogelijkheid andere reizigers te zoeken, zo kun je bijvoorbeeld een reisbuddy zoeken als je liever niet alleen wilt gaan. Een hele leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen!

Pizzanight in La Ruka


Wat voor soort werk kun je doen?
Dit verschilt enorm, en dat is nou juist het chille, je kunt precies doen wat je zelf leuk vind!

Je kunt aan de slag in de moestuin, huizen bouwen, dieren verzorgen, op kinderen passen, muren schilderen, als yoga leraar, als marketing expert, bij sociale ontwikkelingsprojecten, websites bouwen, als receptionist, als schoonmaker, boodschappen doen, mensen Engels leren, noem maar op.

De plekken waar je aan de slag kunt verschillen net zo veel als het werk. Je hebt boerderijen, eco lodges, luxe hotels, party hostels, rustige hostels, retreat centra, scholen, bij mensen thuis, dierenopvangcentra, echt van alles.
Grappig genoeg merk je per land vaak wel een grote lijn. In Costa Rica heb je heel veel hostels, in Californië zoeken ze veel au-pairs, in Kenia kun je vooral op scholen aan de slag.

Er is altijd wel iets wat je kunt betekenen, ook al denk je van jezelf dat je weinig talenten bezit. Het belangrijkste is dat je enthousiast bent en bereid bent dingen te leren.
Het werk is nooit moeilijk en het werktempo ligt meestal behoorlijk laag, verwacht geen Nederlands tempo maar lekker ontspannen werken. Als je mario kart spelen tijdens je receptie-shift überhaupt werken kunt noemen ;)

Groentezaadjes planten en daarna in hun waterbad leggen


Accommodatie
Waar je slaap verschilt per adres, dit staat altijd duidelijk aangegeven op het profiel van de host. Soms slaap je in een slaapzaal met anderen, soms heb je een eigen kamer, en soms deel je een appartement met andere vrijwilligers.
Bij de meeste hosts krijg je 3 maaltijden per dag, bij anderen alleen je ontbijt, en bij sommigen moet je zelf boodschappen doen maar kun je wel van de keuken gebruik maken. Ook dit staat altijd aangegeven op het profiel van de host.


Nog andere andere belangrijke dingen?
/ Wees erop voorbereid dat niet alle hosts plek hebben, of überhaupt reageren. Reageer het liefst op een paar adressen tegelijk, zodat je een grotere kans hebt ook daadwerkelijk ergens aan de slag te kunnen.

/ Zorg dat je alle details met je host besproken hebt, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Ligt de locatie centraal of afgelegen? Wat kun je in je vrije tijd doen? Krijg je alle maaltijden? Hoe kom je er? Wat wordt er precies van jou verwacht? Zijn er meerdere vrijwilligers of ben je alleen?

/ Heb je het ergens niet naar je zin, dan kun je natuurlijk altijd gewoon weggaan. Je bent nergens toe verplicht. Maak je dus geen zorgen.

/ De eerste keer zul je misschien een korte workaway kiezen want het is ook gewoon best spannend, maar je zal merken dat het verslavend is en je telkens langere projecten aan durft te gaan!

/ En besef dat zodra je eenmaal op de website gaat kijken, je niet meer kunt stoppen. Je ziet telkens meer leuke adressen en krijgt telkens wildere reisplannen, hoera!Binnenkort schrijf ik voor zowel mijn workway in Costa Rica en Zuid-Afrika nog een apart artikel met uitgebreidere informatie en tips voor de omgeving, dus stay tuned!

Klik hier voor het artikel over Costa Rica

Reacties

  1. Wat een te gek project zeg! Ik had er nog nooit van gehoord, maar het lijkt me superleuk om eens te doen. En wat leuk dat je weer aan het bloggen bent. Ineens vond ik je weer :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts