Quindim

Quindim is een toetje uit Brazilie, wat ik voor het eerst at bij mij Braziliaanse tante Marta.
Het is een romige soort flan met een krokante kokosbodem. Ontzettend machtig en ontzettend lekker! Oorspronkelijk ook ontzettend zoet, zoals de gewoonte is van Brazilianen, maar ik heb mijn versie wat makkelijker verteerbaar gemaakt. Zal je tandarts ook blij mee zijn. Door de toevoeging van sinaasappel en limoen wordt deze machtige tropische pudding wat frisser en fruitiger.

Het is een zeer makkelijk recept, je flatst wat bij elkaar in een kom en gooit dat in de oven. Ik maak altijd 1 grote schaal, maar je kunt als je dat leuker vind ook 1-persoons vormpjes gebruiken, bijvoorbeeld ramekins of grote muffinvorms. Neem alleen niet te diepe vormpjes, liever iets wat ondiep maar breed is. 

Quindim
met sinaasappel en limoen
voor ongeveer 6 personen

100 gram geraspte kokos
1 sinaasappel
1 limoen
250 suiker + om je vorm te bestrooien
50 gram gezouten boter + om je vorm in te vetten
5 eieren

 Verwarm je oven voor op 175 graden. Vet je ovenschaaltje in met boter en bestrooi met suiker. Zo komt de pudding straks makkelijker uit de vorm. Zet een ketel water op.

Rasp de schil van de limoen en sinaasappel en doe in een kom of grote maatbeker. Pers het sap van de vruchten en laat hier de kokos 5 minuten in weken.
Doe nu de rest van de ingrediënten in de kom en klop alles door elkaar.
Giet je beslag in de vorm, doe de vorm in een grote ovenschaal en giet daar het kokende water bij. Waggel met dit gevaarte voorzichtig naar de oven en bak je pudding in zo'n 45 minuten goudbruin en tot hij nog maar een lichte 'wobbel' heeft.
Laat je pudding een uurtje afkoelen tot je hem op een bord stort en serveert. 


Tips:
serveer de quindim met een schep crème fraîche om hem gek genoeg minder machtig te maken. Of dikke yoghurt als je al die vettigheid mentaal niet aankunt.
Vervang de sinaasappel eens door ananassap, dan heb je een soort pina colada in puddingvorm.
Ik vergeet het waterbadje wel eens. Dit kan prima, maar je pudding wordt er iets minder smeuïg van.

Reacties

Populaire posts