Marmeladecake met amandel



Deze kleverige cake was een beetje een last-minute improvisatie en hij wint zeker geen schoonheidsprijs maar jongens wat is 'ie lekker! Doordat je er na het bakken nog een marmeladeglazuur overheen giet krijg je een super sappige cake, rijk maar verrassend licht van textuur. Kaneel en gember zorgen voor warmte, amandel maakt de boel compleet. Ik bracht hem mee naar een verjaardag en hij was binnen een paar minuten op, ik overdrijf niet!

Eet hem zoals 'ie is bij de thee, of maak er een toetje van door er een dikke klodder crème fraîche op te doen. Is wel een thema bij mij he.. Hoef ik verder niet te verdedigen toch, het leven is gewoon lekkerder met een dikke klodder crème fraîche (geen Freudiaanse gedachten hier).

Marmeladecake
250 gr bloem
180 gr boter
200 gr suiker
2 eieren
200 gr dikke yoghurt
schil en sap van 1 sinaasappel
5 eetlepels marmelade (een half potje)
2 tl bakpoeder
1,5 tl kaneel
1/2 tl amandelextract*
1/4 tl zout

glazuur
5 eetlepels marmelade ( de andere helft van je potje)
1 eetlepel gembersiroop
3 eetlepels water

Verwarm de oven voor op 175 graden. 
Klop in een kom eerst de boter en suiker een minuut of 3-4 tot de boter lichter van kleur en luchtig van textuur is. Voeg er de eieren, yoghurt en het amandelextract aan toe en klop tot je mengsel egaal is. Meng het sap en de schil van de sinaasappel er doorheen. Roer er de bloem, bakpoeder, zout, kaneel en marmelade doorheen en giet in je met bakpapier beklede vorm.

Bak de cake in 40-45 minuten goudbruin en gaar. Prik er met een vork gaatjes in.
Maak het glazuur door de marmelade, gembersiroop en het water in een pannetje op laag vuur door elkaar te roeren, tot de marmelade opgelost is. Giet dit siroopje over de cake en laat helemaal afkoelen.

Eet smakelijk!

*Je zou het amandelextract natuurlijk ook kunnen vervangen door gemalen amandelen, bijvoorbeeld zo'n 30 gram. Gebruik dan wel 30 gram minder bloem.



Reacties

Populaire posts