Citroentaart


Deze klassieke taart is eenvoudig maar zeer elegant. Scherp door de citroen, vol van smaak door de amandel. Super als chique toetje na een flinke maaltijd, of lekker bij de thee op een zomerse dag.

Citroentaart
pate sucre
175 bloem
75 zachte boter
75 kristalsuiker
1 ei
snufje zout

vulling
2 eieren
90 kristalsuiker
100 gemalen amandelen
90 ml slagroom
3 citroenen

decoratie
1 citroen
150 gram suiker
100 gram water

Maak eerst het deeg. Doe de bloem in een kom en wrijf er met je vingers de boter doorheen tot je een kruim hebt wat op zand lijkt. Meng er de suiker, het zout en het ei door en kneed tot het een samenhangend deeg is. Pak in plasticfolie en leg in de koelkast voor 30 minuten.

Begin dan aan de gesuikerde citroenschijfjes. Doe het water en de suiker in een pan en breng aan de kook. Snijdt de citroen in hele dunne plakjes (ik krijg 15 plakjes uit 1 citroen) en kook 15 minuten in de siroop. Zet het vuur uit maar laat de schijfjes nog 1 uur staan trekken.

Bekleed een boterkoekvorm of andere lage taartvorm van ongeveer 23 cm met bakpapier, rol het deeg uit en doe erin. Prik met een vork gaatjes en zet 10 minuten in de koeling terwijl je je oven voorverwarmd op 180 graden. Vul de bodem met een velletje bakpapier en een steunvulling en bak 15 minuten.

Maak ondertussen de vulling. Klop in een kom de eieren, suiker, amandelen en slagroom door elkaar. Rasp de zest van alle drie de citroenen en pers er twee uit. Meng door het mengsel en giet het op je taartbodem.
Bak de taart ongeveer 20 minuten tot de vulling aan de zijkant stevig voelt maar in het midden nog wobbelt.
Leg de citroenschijfjes erop en 'glazuur' de taart met de siroop die je nog over hebt.

Serveer met lobbige slagroom of crème fraîche


Eet smakelijk!


Reacties

Populaire posts