Vrugtebrood met rooibos



Dit brood is geïnspireerd op de traditionele Engelse vruchten cakes, maar dan in een wat meer verantwoorde versie en met een lichtelijk Zuid-Afrikaanse smaak door rooibos thee en mango.

Er is voor mij bijna niets meer Afrikaans dan rooibos thee, en het leek me wel eens leuk dit in een baksel te verwerken. Engelsen wellen hun gedroogde vruchten regelmatig in zwarte thee, en in dit recept doe je dat dus in de rooibos.
Er zaten een aantal eeuwen terug veel Engelse kolonisten in Zuid-Afrika, dus ik vind dat ik er wel mee weg kan komen dit een authentiek Engels-Afrikaans recept te noemen. Een fusie van beide eetculturen, of zoiets.

Er zit nauwelijks vet en weinig suiker in het brood, dus dit is een verantwoord tussendoortje.
Het is een perfect broodje voor bij de thee. Heel lekker zoals ie is, maar extra lekker als je je plakje aankleed met zoute boter (daar gaat je gezonde aspect, maar who cares), honing of wat kaas.
Het brood is lekker kruidig door kaneel en gember, en fris door de citroen en mango. 
Wil je de boel wat zoeter hebben, voeg dan 25 gram extra suiker toe, dan wordt het meer een cake dan een brood.

Dit is een heel makkelijk en snel recept, en alles wat je nodig hebt zijn 2 kommen en een spatel of lepel. Easy peasy.
De hoeveelheden zijn voor 1 klein brood, ik heb een mooie kleine cakevorm maar een springvorm van 12 cm werkt ook prima. Of een kleine ovenschaal, al zul je de baktijd dan misschien wat moeten verlengen.

Afrikaans vrugtebrood
250 ml kokend water
Zakje rooibos thee (liefst met citrussmaak)
50 gram gedroogde mango of abrikoos, in stukjes
70 gram rozijnen
2 eetlepels bloem

Voor het brood
175 bloem
2 eieren
50 suiker
30 gram yoghurt
2 theelepels bakpoeder
Goeie snuf zout
2 tl gember
1 tl kaneel
De zest van 1 citroen of sinaasappel

Vet je bakvorm in en bedek met een laagje bloem.
Zet 250 ml sterke rooibos thee en wel hierin de rozijnen en gedroogde mango voor een uurtje.
Laat ze uitlekken in een vergiet, vang het vocht op.
Strooi 2 eetlepels bloem over de vruchten en schep even door. Dit voorkomt dat ze te veel naar de bodem zakken tijdens het bakken.

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng in een kom alle ingrediënten voor het brood en voeg de vruchten plus 1/2 cup oftewel zo'n 100 ml van de thee toe. (Het is eigenlijk 118 ml maar dat gaan we dus mooi niet afmeten)
Meng alles tot een egaal beslag, doe in je vorm en bak in zo'n 45-50 minuten tot een prikker er schoon uit komt.
Klaar!


Ter info: Omdat dit recept veel vocht bevat bak je op een vrij lage temperatuur voor een langere tijd. Doe je dit niet, dan wordt je brood niet goed gaar.


 Lekker eet!




















Reacties

Populaire posts