Fruitige havercookies



Vandaag presenteer ik fruitige havercookies. Klinkt niet heel erg exciting, maar soms heb je gewoon behoefte aan een eenvoudig knabbeltje voor bij de thee. En dan raad ik deze van harte aan, want ze zijn ontzettend lekker.
Een beetje zoals de bekende country koekjes of Digestive bescuits, maar dan veel lekkerder. Ik heb er namelijk cranberry's, kokos, sinaasappel en pure chocolade aan toegevoegd. Now we're talking..

Niet echt de gezondste toevoegingen, maar je hield jezelf voor de gek als je dacht dat Digestive koekjes wel gezond waren. En alsnog, er zitten een hoop vezels in dus ze zijn minder slecht dan een stuk slagroomtaart. Kwestie van perspectief dus.
En oef, de geur tijdens het maken van het deeg is zo lekker! Je maakt ze in een scheet en een wip, en het is absoluut niet moeilijk.

Fruitige haverkoeken
voor 12 flinke of 16 bescheiden koekjes
150 gram zachte boter
150 gram bloem
110 gram havermout (ik gebruik grove vlokken)
100 gram suiker
40 gram geraspte kokos
40 gram gedroogde cranberry's
zest van 1 sinaasappel
1/8 tl zout
1/2 tl vanille extract
1 ei

75 gr pure chocolade

Meng alle droge ingrediƫnten door elkaar. Wrijf er met je vingers de boter doorheen tot je een grof zand-achtig mengsel krijgt. Roer er nu het ei en het vanille extract doorheen en kneed je deeg tot het een mooie samenhangende bal wordt.
Kneed niet te lang, want als de boter te zacht wordt krijg je een plakkerige ellende.
Vorm je deeg tot een worst en leg deze 30 minuten in de koelkast, ingepakt in een boterhamzakje.

Verwarm ondertussen je oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijdt je deegworst in plakken. Wil je grotere, chewy koeken, snij de plakken dan 1 cm dik, wil je knapperige biscuitjes, doe dan ongeveer 0,5 cm. Lukt snijden niet goed, vorm dan gewoon met je handen balletjes en druk ze plat.
Bak de koekjes 10-15 minuten (15-20 bij grotere koeken) tot ze mooi goudbruin zijn en laat ze afkoelen.
Smelt nu de pure chocolade in de magnetron en bestrijk de onderkant van de koeken hiermee. Laat de chocolade hard worden en bewaar ze in een luchtdichte trommel.

Eet smakelijk!


Reacties

Populaire posts