Gazpacho
Vroeger lustte ik absoluut geen paprika, dus een soep gemaakt van rauwe paprika leek mij een van Dante's lagen van de hel.
Maar toch, toen ik jaren geleden op vakantie was in Andalusie, heb ik gazpacho geprobeerd.
En menn dat is lekker zeg!
Super verfrissend op warme dagen, bomvol verse en rauwe groenten (geen vitamineverlies door koken, hoera!) en lekker licht verteerbaar. En wat misschien nog wel het fijnste van alles is, het is super makkelijk en snel te maken. Een kwestie van wat groenten in een kom doen en dat pureren tot je een lekkere soep hebt. Ideaal op warme dagen zoals vandaag dus, wanneer je geen zin hebt om achter warme pannen te staan. Gooi een brood in de oven, pak er wat boter, kaas, chorizo en olijven bij en je hebt echt een koningsmaal.

Gazpacho
650 gram heel rijpe tros tomaten
1 paprika, geel of rood
1 kleine rode ui
3/4 komkommer
1 blik tomatenblokjes
3 tenen knoflook
1,5 eetl wijnazijn rood of wit
flinke scheut goede olijfolie
snuf chilipoeder
peper en zout

Lekker voor erop/erbij: feta, basilicum, cherrytomaatjes, geroosterde amandelen, rauwe ham

✢ Was alle groenten en snijdt ze in grove stukken. Houdt van de paprika en komkommer een stukje apart en snijdt deze in hele fijne stukjes. Bewaar dit om straks over de soep te strooien.

✢ Doe de groenten in een kom samen met de tomatenblokjes, olijfolie, azijn, chilipoeder, peper en zout. Snijdt ook de knoflook in grote stukken en doe in de kom. Pureer nu de hele handel met een staafmixer tot een redelijk gladde soep. Proef of de soep op smaak is en voeg eventueel nog wat van het een of ander toe. Je kunt ook een scheutje room toevoegen als je dat lekker vindt.

✢ En je bent alweer klaar, wajo! Dek de kom af met een theedoek of plasticfolie, en zet hem in de koelkast of laat hem op het aanrecht staan, afhankelijk van hoe koud je je soep wilt hebben. Schep de soep in kommen en bestrooi met je de achtergehouden komkommer en paprika, en wat je verder lekker vindt.


Eet smakelijk!

Reacties

Populaire posts