Skolebrød




Trek je ski's uit de kast en laat je vikingbaard maar groeien, want dit recept staat in het teken van Noorwegen!

Ik ben 5 keer in Noorwegen op vakantie geweest, zowel in de winter als in de zomer, en het land heeft echt een plekje in mijn hart ingenomen. Bij Noorwegen denken de meeste mensen aan kou, rottende stokvis, geen daglicht in de winter, elandenvlees, sneeuw in de zomer en andere terror, maar dat is allemaal onzin.
De natuur is onvoorstelbaar mooi, de mensen zijn lief, knap en goedgekleed, de taal is zangerig en mooi en jawel, zelfs het eten is er heel erg lekker.
Ok, de Noren eten afschuwelijke dingen als kool, wortels, haring en stoofvlees, maar daarnaast houden ze heel erg van room, fruit en zoetigheid. En daar wordt een mens dan weer heel vrolijk van! Typisch Noorse dingen zijn bijvoorbeeld taarten met marsepein, wafels met zure room en jam en pølser (spreek uit pulser), hotdogs met spek omwikkeld. Een hotdog is misschien niet echt wat je verwacht bij het hoge noorden, maar echt waar, die eten ze met bakken tegelijk. En gelijk hebben ze, want pølser zijn hølll erg lekker.

Terug naar het recept; skolebrød, oftewel schoolbroodjes.
Skolebrød zijn zachte bolletjes met kardamom en kaneel, met in het midden een hoopje custard en daar omheen glazuur met kokos. Super zoet en super lekker.
Deze broodjes zijn heel leuk om te maken, maar je hebt er, zoals bij elk brood, wel een beetje geduld voor nodig. Maar ik wil je echt aanraden ze een keer te maken want serieus, ze zijn Zo lekker! Perfect bij de koffie, maar ook heel lekker om mee te nemen naar school of je werk voor tijdens de lunch.

Gø!

Skolebrød 
350 ml melk
7 gr boter
380 gr bloem
100 gr volkorenmeel
100 gr suiker
7 gr droge gist
1 ei
1,5 tl gemalen cardamom
1 tl kaneel
1,5 tl zout

Custard:
3 eierdooiers
50 gr suiker
20 gr maizena
240 ml melk
1 tl vanille extract of het merg van 1/2 vanillestokje
45 gr boter

Glazuur: 
poedersuiker
citroensap
geraspte kokos

Doe de melk en boter in een grote kom en zet dit in de magnetron tot de melk warm is en de boter gesmolten. Meng hier de gist doorheen en roer goed.
Meng in een andere kom de bloem, het zout, de suiker, cardemom en de kaneel en meng dit schepje voor schepje door de melk. Klop het ei los en doe de helft hiervan bij het deeg. Bewaar de andere helft voor het bestrijken van de broodjes.

Meng het deeg nu net zo lang tot er een bal onstaat die je met je handen makkelijk kunt pakken zonder dat deze blijft plakken. Is het deeg te nat, doe er dan bloem bij, is het te droog voeg dan wat water of melk toe.
Kneed het deeg tot een mooie bal, dek het af met plasticfolie of een vochtige theedek en zet het op een warme plaats om te reizen, ongeveer een uur. 

Leg een stuk bakbapier op een bakplaat. Verdeel het deeg in gelijke stukken en rol er balletjes van. Druk deze een beetje plat en duw er een kuiltje in waar straks de custard in komt.
Dek dit weer af en laat rijzen terwijl je de custard maakt.

Ga nu verder met het maken van de custard door 3 eieren te splitsen en de dooiers in een kom te doen met de suiker. Je kunt de eiwitten gebruiken in een omelet of er merengues maken.
Doe de maizena en de vanille bij de eierdooiers en klop het door elkaar. Doe de melk in een steelpannetje en breng het aan de kook. Giet de melk bij de dooiers, meng alles kort en doe het terug in de pan. Blijf constant roeren tot het dik genoeg is en voeg dan de boter toe. En met dik genoeg bedoel ik dat het niet meer uitvloeit als je er een hoopje van schept.

Verwarm de oven voor op 250 graden, 225 hetelucht. 
Pak de broodjes erbij, druk eventueel de kuiltjes nog wat dieper en vul elk kuiltje met wat custard. 
Bestrijk de broodjes met het overgebleven ei en bak ze 8 tot 10 minuten, tot ze lichtbruin beginnen te kleuren. Laat ze afkoelen op een rooster.

Maak nu een dik glazuur van poedersuiker, wat citroensap en water en smeer dit op de randen van de broodjes. Strooi er de kokos over heen en klaar zijn je skolebrød!

Nog even een tip: je kunt broodverbeteraar door je deeg doen, hierdoor blijven ze iets langer zacht. Maar vergeet het niet, zelfgebakken brood wordt binnen 2 dagen oud, dus snel opeten! 


Velsmakende!

Reacties

Populaire posts