Hollandse appeltaart


Het is herfst, het is koud en we kunnen allemaal wel wat opbeurends gebruiken nu het weer telkens langer donker wordt. Dus is het de perfecte tijd om appeltaart te maken! En vooral te eten.

Ik ben niet snel ontevreden over een appeltaart, maar deze versie steekt voor mij met kop en schouders boven andere recepten uit. Het is geen spannende taart, eerder ontzettend ouderwets, maar daardoor juist zo lekker. Een gouwe ouwe.
Het recept is een combinatie van het recept van kees holtkamp en mijn moeder (en nog wat los gefrummel van mezelf). De eerste staat garant voor kwaliteit en de tweede voor de nodige dosis moederliefde. Dat zit geramd.

Je krijgt een medium formaat taartje van 20 cm, wat in den beginne heel klein lijkt maar toch een behoorlijk resultaat oplevert. Dit recept is niet heel zoet, maar voeg gerust meer suiker toe als jij van een wat zoetere taart houdt. Ik geef er zelf gezoete slagroom bij, ook een goede optie.
Het recept lijkt heel lang en daardoor misschien afschrikwekkend, maar ik probeer zo uitgebreid mogelijk te beschrijven om alles duidelijk te maken. Het werk valt reuze mee hoor.
Nog even over de appels; ik vind goudreinetten altijd het lekkerste, maar elstar of granny smith werkt ook prima. Kies in ieder geval een wat zure, stevige appel.
Veel bakplezier!

Appeltaart
140 gram boter
140 gram suiker
275 gram bloem
1 tl bakpoeder
zest van 1/2 citroen
1 el citroensap
2-3 eetlepels water
snuf zout
desgewenst een drupje amandelextract

800 gram appels (kaal gewicht, dus geschild en zonder klokhuis. Koop ongeveer een kilo)
50 gram suiker of 4 eetlepels jam, bv abrikozen
60 gram krenten
1/2 tl gemberpoeder
1 tl speculaaskruiden
1,5 tl kaneel
3 eetlepels custardpoeder
100 gram amandelspijs
zest van 1/2 citroen
1 eetlepel boter

ei of  melk om te bestrijken
taartvorm van 20 cm

Begin met het maken van het deeg. Doe de bloem met de suiker, het bakpoeder en het zout in een kom. Rasp de helft van de schil van de citroen erbij. Wrijf de boter en bloem met je handen tot de boter in de bloem is opgenomen en de inhoud van de kom op zand lijkt. Doe er het citroensap en 1 eetlepel water bij en kneed tot een deeg. Als het te kruimelig is voeg je nog een eetlepel water toe, net zo lang tot je deeg mooi glad en soepel is. Pak het in plasticfolie en leg minstens een uur in de koelkast te rusten.

Breng wat water aan de kook en wel je rozijnen terwijl je de vulling gaat maken (Je kunt ze natuurlijk ook in iets gezelligers wellen, zoals zwarte thee of een sterke drank naar keuze. Zelf vind ik bruine rum erg lekker, maar amaretto is ook populair).
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijdt in plakken.
Meng in een kom de suiker of jam met de specerijen en custardpoeder. Dit noem je in bakkerstermen de smort. Vies woord.
Meng de appels erdoor. Giet de rozijnen af en voeg ook toe.
Kneed in een kommetje de amandelspijs, 1 eetlepel boter en de rest van de citroenschil door elkaar.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in met boter.
Haal het deeg uit de koelkast en snijdt er een stuk van ongeveer 160 gram af. Leg dit weer in de koelkast, dit is voor de bovenkant. 
Rol de rest van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak, tot het ongeveer zo groot is als de bodem van de vorm plus de randen.
Bekleed de vorm met het deeg en verdeel er dan de amandelspijs over. Ik leg er gewoon dotjes in die ik dan met de hand een beetje plat duw tot de bodem min of meer helemaal bedekt is. Je kunt het ook uitrollen, maar dat is zo'n plakkerige bedoeling dat ik er het nut nooit van inzie.

Verdeel de appels over de bodem en bak de taart nu 10 minuten in de oven. 
Haal hem eruit en druk de appels eventjes goed aan.
Dit voorbakken doe ik om de appels wat zachter te maken, en het aandrukken zorgt ervoor dat de appels goed compact op elkaar zitten, waardoor je taart steviger wordt.  Bovendien wordt je bovenkant platter, waardoor het vlechtwerk er mooier op komt te liggen.

Rol het laatste stukje deeg uit en snijdt er repen uit. Maak een mooi rastertje op de taart en bestrijk met ei of melk.
Bak de taart nu 40-50 minuten in de oven tot de korst mooi goudbruin is, en er tussen het deeg en de vorm een heel klein kiertje ontstaat.
Laat de taart een minuut of 15 afkoelen, verwijder de rand van de vorm en laat verder afkoelen en de korst uitharden.

Serveer eventueel met slagroom, creme fraiche of een bol ijs.

Bewaar de appeltaart het liefste buiten de koelkast. Hij blijft zeker een dag of 3 lekker.


Eet smakelijk!


Reacties

Populaire posts