Dundee cake


Scones, heuvellandschappen, Little Britain, koddige huisjes, the Hairy Bikers, Escape to the country, Harry Potter, Colin Firth, allemaal Engels.
De taal, de verschillende accenten, de humor, het mooie landschap, de truttigheid, de tradities, de huizen, de televisieprogramma's, de auto's, de kleuren van de voordeuren, de ouderwetse etalages, de oerconservatieve en overdreven kerst, en natuurlijk de taarten, toetjes en andere zoete dingen; ik ben echt gek op Engeland.

Wat ik ooit heel heel graag zou willen is kerst vieren in een cottage. Terwijl het buiten sneeuwt met lelijke truien aan en papieren hoedjes op, afgezaagde spelletjes spelen onder het genot van afgrijselijke muziek en een tafel vol mince pies, christmaspudding, kalkoen en geroosterde aardappelen. Kots. Ik weet het, het kan voorsommigen niet erger, maar mij lijkt het hemels.
Een paar jaar terug ben ik in december naar een goede vriendin in New Castle geweest, en toen heb ik een lightversie van bovengenoemde perversheid gehad. Er viel regen in plaats van sneeuw, we hadden geen truien en geen cottage, maar het eten, de spelletjes, de hoedjes, de muziek en de gepaste dronkenschap waren er. Het was fantastisch.


Vandaag wilde ik een ode aan Engeland geven door middel van een Dundee cake, want het kan toch niet Engelser dan een Dundee cake? Maar die blijkt dus uit Schotland te komen. Muh muh mmuhhh....
Ach boeiend. Waar die ook vandaan komt, hij istypisch Brits. Een beetje ouderwets en voor mij een symbool van gezelligheid tijdens koudere dagen.

Deze cake zit ramvol vruchtjes, specerijen en drank, waardoor hij lekker kruidig en zoet smaakt en een smeuige textuur heeft. Verwacht geen verfijnde elegantie, maar weet dat een groot stuk van deze cake je, samen met een kop thee, de hele middag blij zal maken.

Als de gedachte aan geconfijte kersen je al doet huiveren kun je deze prima weglaten, of eventueel vervangen door gedoogde abrikozen



Dundee cake
170 gr zachte boter
150 gr lichtbruine basterdsuiker
1/4 tl zout
4 eetl marmelade
3 eieren
200 gr + 1 eetl bloem
1,5 tl bakpoeder
4 eetl amaretto (of 3 eetl melk en 1 tl amandelextract)
2 flinke tl koekkruiden
75 gr gedroogde cranberry's
125 gr rozijnen
60 gr bigarreaux (die neonkersen)
50 gr amandelen + extra om te versieren
2 tl of 2 bolletjes stemgember
1 tl citroen- of sinaasappelsap
geraspte schil van 1 sinaasappel

Springvorm van 20-22 cm doorsnede

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de springvorm in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe de boter, suiker en een snufje zout in een kom en klop met een mixer een minuut of 3-4 tot het mengsel licht van kleur is. Doe de marmelade en een ei erbij, klop tot het ei volledig opgenomen is en herhaal dit met de andere twee eieren.

Hak de bigarreaux in stukjes, snijdt de gember heel fijn, hak de 50 gr amandelen grof en meng dit alles in een kom met de rozijnen en cranberry's. Schep om met een eetlepel bloem, zodat je vulling niet naar de bodem zakt. De oplettende kijker ziet dat ik hier te lui voor was, mijn vruchtjes zitten voornamelijk in de onderste helft van de cake. Achja.

Doe de 200 gram bloem, de amaretto, de koekkruiden en de bakpoeder bij het beslag en meng door elkaar. Rasp de schil van een sinaasappel en doe samen met het sinaasappel of citroensap en het rozijnenmengsel bij het beslag. Meng door elkaar en verdeel het beslag over je bakvorm.

Verdeel nu je overgebleven amandelen in cirkels over de cake. Druk ze niet de diep in het beslag. Plaats de cake in het midden van de oven en bak hem in 50-70 minuten tot hij donker gekleurd is en een prikkertje er schoon en droog uitkomt.

Laat de cake op een rekje afkoelen en bewaar hem daarna in een koektrommel of de springvorm met een stukje aluminiumfolie erover, dan blijft hij een dag of 5 lekker.


Eet smakelijk!

Psst: bekijk bij het eten van deze cake vooral mijn Pinterest bord over Engeland. Instant happiness!

Reacties

Populaire posts