Recept | Mexicaanse mole chocoladetaart


Hoi! Het recept van deze taart komt van Jamie Oliver, en hij liet zich inspireren door de typisch Mexicaanse saus mole poblano, een hartige saus met meer dan 20 kruiden, waaronder cacao en chilipoeder. Maar dit keer dus niet in een hartige variant, maar in de vorm van een super lekkere chocoladetaart met karamel en hazelnoten. Oehlala..

Jamie omschrijft dit als een sexy taartje, en ik ben het zeker met hem eens. De smaak is warm en vol en op de achtergrond een beetje scherp en fris. De vulling is smeuïg en smelt op je tong, en het geurige en spannende strooisel bovenop maakt de taart kruidig en zwoel. Jawel, dit is een subtiel en sensueel taartje.


Is deze taart veel werk? Ja, best wel. Is hij dat waard? Ja. Moet je wel van taart bakken en taart eten houden. Maar als dat niet zo is zul je dit verhaal waarschijnlijk ook niet lezen. Neem een dag vrij, trek je meest verleidelijke outfit aan en maak deze taart. Je weet dat je het wilt.

Voor deze taart heb je dulce de leche nodig. Dit is heel eenvoudig zelf te maken door een blikje gecondenseerde melk te koken, maar je kunt het soms ook in de toko in een blikje kopen. Ook Bonne Maman heeft een potje met karamelsaus in het assortiment, en misschien heb jij wel ergens anders een andere karamelsaus gezien. Dat is ook prima, zolang het maar naar karamel smaakt. 

Mole chocoladetaart
Recept: Jamie Oliver
(Het oorspronkelijke recept leverde een heel saai deeg op, dus dat heb ik een beetje aangepast)

Korst

200 gr bloem + wat extra
100 gr kristalsuiker
125 gr koude boter
50 gram amandelmeel
1 ei
rasp van 1 sinaasappel
1/2 tl vanille extract
1/4 tl zout

Vulling
200 gr pure chocolade met minstens 70% cacao
200 gr kristalsuiker 
100 gr hazelnoten
150 gr boter
3 eieren
4-5 eetlepels dulce de leche of karamelsaus
snufje zout

Strooisel
1 volle theelepel cacao
3/4 theelepel poedersuiker
rasp van 1 sinaasappel
1/4 tl gemalen koriander
1/4 tl kaneel
snuf chillipoeder

Verder nodig
lage ronde taartvorm van ongeveer 25 cm doorsnede
bakpapier
blindbakvulling
deegroller
mixer

Meng de bloem, amandelmeel, de suiker en het zout in een kom door elkaar. Snijdt de boter in blokjes en doe dit in de kom. Werk met je vingers de boter door de bloem tot het een kruimelige structuur heeft. Rasp een sinaasappel en doe de rasp en het vanille extract in de kom.

Doe het ei bij de bloem en kneed met je handen tot een mooi, soepel en glad deeg. Als het te droog is doe je er een scheutje water bij, als het te plakkerig blijft een beetje bloem. Kneed niet te lang, want dan smelt de boter en gaat het deeg sowieso plakken.
Sla je deegbal een beetje plat tot het een dikke schijf is en verpak deze in plasticfolie. Leg het deeg een halfuur in de koelkast om te rusten. Vet je taartvorm in met wat boter.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestuif je werkvlak met bloem en rol je deeg uit tot het groot genoeg is om je vorm en de randen te bedekken. Rol het deeg om je deegroller, leg het voorzichtig op je taartvorm en rol het deeg uit. Leg het netjes in de vorm en snijdt de randjes af.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en leg er een groot stuk bakpapier in. Vul de vorm met een blindbakvulling en bak de taart 15 minuten in de oven. Haal de vulling en het bakpapier eruit en zet de taart nog 10 minuten in de oven tot hij wat droger (en dus gaar) en een beetje goudbruin is.
Laat de taartbodem op een rekje afkoelen terwijl je met de vulling verder gaat, maar laat de oven aanstaan.

Leg een stukje bakpapier (bijvoorbeeld het stukje dat je bij het blind bakken gebruikte) op een bakplaat en leg de hazelnoten erop. Bak ze 10 tot 15 minuten tot ze beginnen te geuren en een beetje bruin beginnen te kleuren. Laat ze buiten de oven afkoelen, maar laat ook nu de oven aan. Ga ondertussen verder met het klaarzetten van de rest van de ingredienten. Hak de chocolade in stukjes snijdt de boter in stukjes (tenzij deze al heel zacht is) en weeg de suiker af.

Smelt de chocolade met een klein snufje zou in de magnetron. Roer om de 30 seconden door. Doe, zodra de chocolade begint te smelten, de boter erbij en roer tot beiden helemaal gesmolten zijn.
Doe 75 ml water in een steelpannetje en doe er 150 gr van de suikerbij. Zet de pan op matig vuur. Blijf roeren tot de suiker opgelost is en het water helder, en zet dan het vuur uit.

Meng de kruiden in een kommetje door elkaar. Het mengsel moet goed kruidig ruiken, en mag best een beetje pittig zijn.
Doe de eieren met de overige 50 gram suiker in een kom en klop met de mixer een minuut of 5 tot je een bleek en schuimig mengsel hebt. Schenk er al kloppend de suikerstroop bij en zet de mixer uit. Giet nu de gesmolten chocolade en 1 eetlepel van het kruidenmengsel bij de eieren en klop 10 seconden. Niet langer!

Hak de hazelnoten in grove stukken. Verdeel de dulce de leche over de taartbodem en strijk glad met een spatel of de achterkant van een lepel. Strooi de hazelnootjes er overheen. Schenk het chocolademengsel over de taart en strijk het zo nodig glad. Waggel voorzichtig naar de oven en bak de taart 15-17 minuten tot de chocolade aan de rand gestold is, maar in het middel nog lobbig. Heb vertrouwen, dit komt helemaal goed. Zet de taart 2 uur weg om stevig te worden. Sorry.

Strooi het met behulp van een zeefje een dikke laag van het kruidenmengsel over de taart heen. Serveer de taart zo, of met een schep crème fraîche en wat lekker fris fruit zoals bloedsinaasappel.

Eet smakelijk!


Reacties

  1. Jeeezus Door, maak me gek! Deze moet ik maar eens gaan proberen voor mn verjaardag <3

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts