Bosbessenkruimelcake met noten en kaneel


Dit is een geweldige cake, die door zijn volkorenmeel en havermout uiterst geschikt is als toetje of ontbijt, maar nog steeds zo onweerstaanbaar is dat hij ook als tussendoortje bij een kop thee smaakt. Een cake in de zogeheten 'cut and come again' categorie, oftewel zo lekker dat je elke keer weer naar de keuken loopt om er een stukje vanaf te snijden.


Cake
1 cup volkorentarwemeel
1/2 cup gewone tarwebloem
1/4 cup kristalsuiker
150 gram griekse yoghurt
1 tl bakpoeder
2 eieren
1 tl vanille extract
naar wens 1/2 tl amandelextract (aanrader!)
1/2 tl kardemompoeder
1 tl kaneelpoeder
1/4 cup olijfolie

Vulling
200 gram bosbessen en 1/2 appeltje met schil, in kleine blokjes

Topping
1/4 cup bloem
1/4 cup havermout
1/2 cup suiker
1/4 cup roomboter
1/4 cup gehakte noten, ik gebruik een mengsel van pistache, amandel en pecan
snuf zout
1/2 tl kaneel

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakvorm van ± 20x30 cm met bakpapier.
Maak een beslag van de alle ingredienten voor de cake, gewoon met een garde of lepel, of als je wilt een mixer. Schep in de vorm en leg de bosbessen en appel er bovenop.

Meng alle ingredienten voor de crumble met je handen door elkaar tot je een soort grof zand krijgt en verdeel over de bosbessen. Bak de cake in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar.

De cake is het lekkerste op de dag dat je hem gebakken hebt, maar smaakt de volgende dag ook nog zeer prima. Je kunt hem ook nog een minuut of 5 bakken in een hete oven om hem weer knapperig en warm te krijgen.

Eet smakelijk!


Reacties

Populaire posts