Gateau l´été met blauwe bessen, perzik en amandel



Deze gateau l'été oftewel zomercake lijkt niet heel spectaculair maar hij is fantastisch!
Het is een heel lekker zomers baksel in de eenvoudige zin van het woord; hij oogt bescheiden maar zit bomvol smaak. Dit is gebak zoals ik dat het liefste maak; rustiek, weinig opsmuk en mooi zonder decoratie.

Het uiterlijk is eenvoudig maar elegant en o zo mooi met die bessen en kleine oranje stukjes perzik die tussen het deeg door piepen. De smaak is lekker vol door de amandel, fris door de vruchten en niet al te zoet zodat 'ie op elk moment van de dag smaakt (ja, ook bij het ontbijt!) Eet hem zoals 'ie is, of met een flinke dot crème fraiche of een bol vanille ijs, doe eens gek.

Je kunt de vruchten natuurlijk altijd vervangen door andere dingen die jij lekkerder vindt of die op dat moment in het seizoen zijn. Denk aan frambozen en vijgen, peer of appel met bramen, wat dan ook. Je zou zelfs nog stukjes pompoen kunnen gebruiken (in combinatie met iets fris zoals appel) en deze taart dus tot ver in de herfst nog als een seizoens- dan wel oogstrecept kunnen gebruiken.


Zomercake met blauwe bessen, perzik en amandel
springvorm van 22 cm
(meet jouw vorm na, die van mij beweert 24 cm te zijn maar is dat toch echt niet)

180 gram boter
180 gram suiker
3 eieren
1 tl vanille extract
1/2 tl amandel extract
300 gram bloem
1,5 tl bakpoeder
3/4 tl bakingsoda
1/4 tl zout
zest van 1 citroen
40-60 gram amandelschaafsel*
2 grote perziken
150 gram bosbessen of blauwe bessen

Verwarm de oven voor op 160 graden, hete lucht 150. Bekleed je springvorm met bakpapier of vet hem goed in.
Snijdt de ene perzik in kleine blokjes en de andere in mooie dunne plakjes.
Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan tot het licht kleurt en lekker gaat ruiken. Maak het niet te donker!

Kop met een mixer de boter met de suiker tot deze heel licht van kleur is en lekker fluffy, dit duurt een minuut of 4-5. Voeg een voor een de eieren toe en mix elke keer tot het ei opgenomen is.
Mix de amandel en vanille extracten erdoor.

Doe in een aparte kom de bloem, soda, bakpoeder en het zout. Vouw met een spatel door de boter. Vouw de perzikblokjes, de helft van de blauwe bessen, de citroenrasp en het grootste gedeelte van het amandelschaafsel door het deeg en doe het deeg in de bakvorm.

Maak nu een mooi patroon in het deeg van de perzikschijfjes en strooi de andere helft van de bessen erover. Bak de cake in zo'n 50-65 minuten gaar tot een prikker er schoon uitkomt. Strooi halverwege de rest van het amandelschaafsel erover.

Laat de cake iets afkoelen en eet hem lauw of op kamertemperatuur, bestrooid met wat poedersuiker en eventueel nog wat extra bessen.


*Hoeveel amandel je gebruikt hangt af van je portemonnee want het is relatief duur. Ideaal gezien doe je 50 gram door het deeg en strooi je nog wat bovenop. Heb je dat niet perse over voor een taart, gebruik dan zo'n 25-30 gram in het deeg of laat het zelfs helemaal weg.


*Even een side note:
Een cake met veel fruit erin bak je altijd wat langer op een wat lagere temperatuur dan een 'normale' cake. Dit omdat er relatief meer vocht in het deeg zit. Zou je de cake op 170 graden of hoger bakken, dan verbrand de bovenkant terwijl hij vanbinnen nog gaar is.


Eet smakelijk!


Reacties

Populaire posts