Caldo Verde, boerenkoolsoep uit Portugal



Caldo verde is een traditionele Portugese soep. Een zeer voedzame soep van goedkope, stevige ingrediƫnten die goed vullen voor weinig geld en moeite. Perfect voor koude winterdagen of als je een griepje hebt want geloof me, van deze versterkende soep wordt zelfs een zombie weer mens!

Ik maakte een moderne versie, door de citroen wat lichter van smaak en door de tomaat en zoete aardappel iets gezonder dan zijn traditionele broer. Ook heb ik er veel meer uien in gedaan, ik vind uiensoep ontzettend lekker en een berg langzaam gegaarde uien geeft je soep een extra volle smaak.


Caldo Verde met citroen
voor 4 personen

200 gr chorizo (afdeling gedroogd worsten in je supermarkt)
350 gr ui
250 gr zoete aardappel (ongeveer, 1 grote zoete aardappel)
250 gr aardappel (ongeveer, 1 flink grote aardappel)
1/2 tl gerookt paprikapoeder
chilivlokken
4-5 tenen knoflook, gepeld
1,5 liter gekookt water waar je 1 bouillontablet in oplost. Ik gebruik 1/2 groente- en 1/2 rundertablet
200 gram verse boerenkool
1 tomaat, in kleine blokjes gesneden
1 citroen
peper en zout naar smaak

Snijdt de chorizo in stukjes en bak ze met een scheutje olijfolie in je soeppan tot ze knapperig zijn. Terwijl de chorizo bakt snijdt je de ui fijn. Schep de worstjes uit de pan en zet opzij. Bak de uien in het mooie feloranje chorizo vet. Bak ze op lage temperatuur tot ze helemaal zacht zijn, zeker een minuut of 20.

Ondertussen schil je de aardappel en snijdt deze in stukjes. Zodra de uien zacht en bruin zijn doe je de aardappel, paprikapoeder, chilivlokken, knoflook in z´n geheel, stukjes tomaat en de hete bouillon allemaal in de pan. Breng de boel aan de kook en laat zachtjes koken tot de aardappel gaar is. Pureer kort met een staafmixer of stamp met een aardappelstamper tot de soep half gepureerd is maar nog wel wat stukjes heeft.
Doe nu de boerenkool in de pan en laat nog een minuut of 10 zachtjes koken. Rasp de schil van de citroen en doe deze samen met het sap van de helft van de citroen in de pan. Breng de soep op smaak met peper en zout.

Je soep is klaar! Serveer met de stukjes chorizo en eventueel een schep yoghurt en ween zachtjes van geluk

Eet smakelijk!

Reacties

Populaire posts