Zuid-Afrikaanse melktert



Mijn eerste soloreis was op een workaway trip naar Zuid-Afrika. Ik woonde en werkte 2 maanden lang op een bosbessenboerderij even buiten Knysna aan de beroemde Garden Route. Het was geweldig, wat een ontdekking was dat land! Zuid-Afrika zit voor altijd in mijn hart. De mensen, de natuur, de taal, het klimaat, het eten, ik vond alles fantastisch en nog steeds zou ik, als de kans zich voordoet, direct en zonder twijfel naar ZA verhuizen.

Een van de bekendste zoetigheden uit Zuid-Afrika is de melktert bestaande uit een knapperige bodem en een zachte zoete vulling van, je raadt het al; melk.
Elke huisvrouw had een eigen recept en je kunt dus ook niet zeggen dat er maar 1 authentieke versie is. De bodem wordt meestal van korstdeeg gemaakt maar soms ook van bladerdeeg (aanrader!) en tegenwoordig ook wel eens van koekjes.

Melktert is niet heel zoet en smaakt subtiel. Naar room, vanille en met bovenop een flinke snuf kaneel. Ik heb aan mijn versie nootmuskaat en sinaasappelschil toegevoegd voor een wat diepere smaak. Je kunt de sinaasappel ook vervangen door citroen of een ander citrusvrucht.
Wat ook lekker is, is om samen met wat limoenschil een beetje geraspte kokos aan de vulling toe te voegen. Of maak een karamelsaus en giet deze over de bovenkant. Je kunt eindeloos variƫren met dit recept en de basis is super makkelijk. Het is geen chique friemel baksel maar gewoon een huiselijke en ouderwetse taart. Heerlijk!

Dit recept is gebaseerd op een recept van Marita van der Vyver, maar in mijn eigen versie.

Melktert
voor 1 taart van 22 cm doorsnede

Bodem
50 gram boter
2 el suiker
120 gram bloem
1/4 tl bakpoeder
snuf zout
1 ei
1 el melk

Vulling
500 ml melk
80 gram suiker
80 gram bloem
2 eieren, gesplitst
snuf zout
nootmuskaast
2 el boter
1 tl vanilleextract
schil van 1 citroen,limoen of sinaasappel
kaneel

Bakvorm van 22 cm
2 vellen bakpapier
Blindbakvulling zoals erwten

Begin met het maken van de bodem. Doe de boter, suiker, bloem, bakpoeder en het zout in een kom en wrijf met je vingers tot het op fijn zand lijkt. Meng het ei en de melk er doorheen en kneed snel tot een samenhangend deeg. Leg je deeg een half uur in de koelkast om op te stijven.

Warm de oven voor op 190 graden. Bekleed je vorm met bakpapier.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed je vorm ermee.
Leg er nog een vel bakpapier en blindvulling in en bak de bodem 15 minuten blind.

Ondertussen gaan we de melkvulling maken.
Splits de eieren. Klop de eiwitten een beetje stijf maar het hoeft niet helemaal. 
Doe de melk met de suiker in een steelpan en warm deze op tot hij vrij heet is maar niet kookt.
Meng de helft van de warme melk met de bloem tot het een pap is en giet dit terug bij de hete melk. Voeg de eierdooiers en het zout toe en breng de melk onder voortdurend roeren zachtjes aan de kook tot de boel heel dik wordt.
Haal de pan van het vuur en roer er de boter doorheen. Voeg de vanille toe, rasp de citrus en wat nootmuskaat erboven en vouw er dan voorzichtig de opgeklopte eiwitten doorheen.

Schenk de vulling op de bodem en bak de taart in 25-35 minuten tot de bovenkant mooi bruin is en het midden nog wobbelig maar niet vloeibaar is. De vulling wordt stijver als hij afkoelt, no worries.

Je kunt de taart eten terwijl hij warm is, maar het is lekkerder hem een paar uur af te laten koelen.

Eet smakelijk!


Reacties

Populaire posts