Caribische banaan met karamel uit de oven



Zachte, warme gekarameliseerde banaan. De kruidige, volle smaken van rum, kaneel en nootmuskaat. En als felle tegenhanger de scherpe smaak van limoen. Dit toetje is het beste van de Cariben in één hap. De engeltjes piesen niet op je tong, ze dansen de chachacha! 

Ik ben gek op bananen en alles met banaan smaak. Altijd al geweest. Dus een toetje met gekarameliseerde banaan is mij op het lijf geschreven.
Dit gerechtje is een combinatie tussen Bananes Flambées - een populair toetje van in de pan geflambeerde banaan op Guadeloupe en Martinique - en Platanos Tentacion (te vertalen als verleidelijke bananen), een gerecht van ovengebakken bakbanaan met kaneel wat mijn lieve 'tante' Cristina me in de Dominicaanse Republiek me leerde maken.

Het is heel simpel, je legt een aantal stukken bakbanaan in een ovenschaaltje en strooit daar wat boter, suiker en smaakmakers overheen. Je bakt het in de oven terwijl je je avondeten opeet en tegen de tijd dat je uitgegeten bent is je toetje klaar. Het ziet er misschien niet heel verleidelijk uit doordat het zo bruin is, maar geloof me, dit is goddelijk lekker.

Kun je geen bakbananen vinden, gebruik dan normale maar neem er eentje extra.
In tegenstelling tot gewone bananen zijn bakbananen op hun lekkerst als je ze eet wanneer ze bijna zwart zijn. Koop dus de zwartste exemplaren die je kunt vinden.
Heb je een stel bananen dat nog een beetje te groen is maar wil je ze toch al eten, dan rijp je ze gewoon even in de oven. Leg ze in een koude oven, stel hem in op 180 graden en na een 10 minuten zijn ze pikzwart en een stuk zachter. Volg nu gewoon het recept zoals hieronder beschreven.
Dit trucje kun je overigens alleen met gewone bananen doen, bakbananen zijn melig als ze nog te onrijp zijn. Heb je gele bakbananen dan zul je nog een paar dagen geduld moeten hebben.

Ok we gaan beginnen

Caribische banaan uit de oven
2 bakbananen
Boter, zo'n 30-50 gram
100 gram rietsuiker of bruine basterdsuiker
Rasp en sap van 1 limoen
3 eetlepels rum
Flinke snuf kaneel
Snuf versgeraspte nootmuskaat

Verwarm je oven voor op 190 graden.
Snijdt de bananen in de lengte doormidden en leg ze in een ovenschaaltje waar ze net in passen. Verdeel de boter in klontjes erover en strooi dan de rest van de ingrediënten erop. De hoeveelheid suiker lijkt erg veel, maar als je minder gebruikt houd je geen karamel over en dat is zonde. Ogen dicht en strooien met die suiker dus.

Zet de schaal in de oven en kijk na 25 minuten of je ze al goed vindt. Draai ze halverwege een keertje om in hun schaal.
Wanneer ze klaar zijn laat ik aan jou, ik eet ze graag vrij donker, maar zodra de bananen zacht zijn is je gerecht in principe goed. Let erop dat je de oven niet te hard zet en de bananen niet te lang bakt, dan wordt de karamel hard.

Serveer de bananen op zichzelf staand, met crème fraîche of een bol vanille- of kokosijs. 

Buen proveche!

Reacties

Populaire posts