Sukuma wiki



Sukuma wiki is een Swahili uitdrukking voor "rek de week" wat zoiets inhoudt dat als je keukenkasten helemaal leeg zijn, je altijd een gerecht van wat gesmoorde groenten kunt maken. Het is ook de naam van een gerecht, gemaakt van gesmoorde groenten in een pinda-tomaten saus.
Dit gerecht komt in verschillende Oost-Afrikaanse landen voor, elk in zijn eigen variant. Deze versie heb ik in Zuid-Afrika leren maken van mijn vriendin Morwhenna. Zij is opgegroeid in Oost-Afrika en heeft dit gerecht zo vaak gegeten dat het d'r neus uit komt, maar ik vind het een geweldige ontdekking en eet het nog elke keer dolenthousiast. Spinazie, tomaat en pindakaas, dat kan samen toch niet lekker zijn!? Nou, wel dus!

Sukuma wiki wordt vaak gemaakt van sukuma (in het Engels collard greens genoemd), snijbiet of boerenkool. In Zuid-Afrika groeide er snijbiet in de moestuin, dus dat is wat wij daar gebruikten. In Nederland is dat slecht te krijgen, en sukuma ook, dus ik gebruik meestal spinazie of boerenkool. Een andere soort stevige groene kool kan ook prima, net wat er in het seizoen is eigenlijk.

Elke kok heeft zijn eigen versie van dit gerecht, maar de essentie is altijd hetzelfde: een super makkelijk, snel, goedkoop, voedzaam en lekker gerecht. Ja echt, alles van het bovenstaande!
O, en het is nog veganistisch ook!

Probeer het voor de lol eens uit, wie weet voeg je hiermee wel een nieuw favoriet gerecht aan je doordeweekse repetoire toe!

Er zijn twee manieren om dit gerecht te maken; het makkelijke en het super makkelijke.
Het makkelijke geeft een resultaat zoals op de foto, bij het super makkelijke bak je de spinazie niet apart maar kieper je die gewoon direct in je pan met saus. Dit scheelt weer een extra pan afwassen, maar je krijgt wel een gerecht dat een stuk onaantrekkelijker oogt.
De keuze is aan jou, en wordt waarschijnlijk bepaald door de ernst van je vermoeidheid na een lange dag werken. Van begin tot start ben je in 15-20 minuten klaar om aan tafel te gaan. Je kunt dit.

Serveer je sukuma wiki met rijst en iets lekker knapperigs erbij, zoals cassave chips of emping. Ik strooi vaak ook nog met wat pinda's, gewoon omdat dat lekker crunchy is. 

Sukuma wiki
voor 4 personen
3 kopjes rijst
1 zak verse spinazie of boerenkool van 400 gram
1 blik tomatenblokjes
4 eetlepels pindakaas (ik vind met stukjes lekkerder, maar wat je in huis hebt)
1 ui
2 tenen knoflook
Wat gerookt paprikapoeder
Chilipoeder/sambal/sriracha/iets ander heets
Beetje gedroogde komijn

Emping of cassave kroepoek voor erbij

Zet eerst je rijst op. Doe de 3 kopjes rijst met 4,5 kopje water in een pan, zet op laag vuur en kook tot al het water is opgelost. Draai het vuur uit en zet je pan rijst in de oven (die niet aan staat) zodat hij even na stoomt en warm blijft tot je eten klaar is. Roer voor je gaat eten even los met een vork. Dit is de indo methode en het is de beste methode. You're welcome.

Snijdt je ui, bak in een koekenpan zacht en doe dan de knoflook en spinazie erbij. Laat opstaan tot je spinazie helemaal geslonken is. Gebruik je boerenkool, doe dan een deksel op de pan en laat 10 minuten gaar worden.

Doe ondertussen de tomatenblokjes, pindakaas en de kruiden in een klein pannetje en zet op laag vuur en roer tot de boel een egale saus is. Breng op smaak met peper en zout. De kruiden moet je maar naar smaak toevoegen, ik heb geen idee van hoeveelheden want ik doe altijd maar wat. Vertrouw op jezelf.

Tadaa, je eten is al klaar! Makkelijk he?

Voor de super makkelijke versie doe je het volgende: pak een ruime pan, bak hierin de ui zacht. Gooi tomatenblokjes, knoflook en groente bij elkaar en laat gaar worden/slinken. Breng op smaak met de pindakaas, kruiden en peper en zout. Et voila!

Eet smakelijk!


Reacties

Populaire posts