Rendang
Adoe, ik heb vandaag lekkere rendang, oftewel Indisch stoofvlees, voor jullie. Je zou het ook opor daging kunnen noemen, of dendeng. Dat is altijd een beetje moeilijk aan Indisch eten, elke kok heeft zijn eigen versie van een gerecht, en die versies lopen zo uiteen dat de rendang van de een heel erg op de dendeng van de ander lijkt. Maakt niet uit, het is allemaal lekker, en daar gaat het om.

Deze rendang is super mals en hij smaakt kruidig, licht pittig, een beetje fris door het citroengras en een beetje zacht door de kokos.  Ik maakte het als onderdeel van een minirijsttafel ter ere van mijn vaders 61e verjaardag. Wij aten er gado gado, pindasaus, komkommer in zuur, sambal goreng telor en witte rijst bij. Maar wees gerust je bent niet gedwongen de hele dag in de keuken te staan, want het is ook onwijs lekker bij een wat simpeler maaltijd van boontjes en rijst.

Rendang is niet moeilijk om te maken, maar je moet wel wat geduld hebben, omdat het vlees zo'n 3 tot 4 uur moet sudderen. Je kunt het rustig een dag van tevoren maken, en dan op zacht vuur opwarmen als je wilt gaan eten.

Rendang4-6 personen

750 gr runderriblappen
1/3 blok santen
200 ml water
2 grote uien
4 tenen knoflook
2 rode pepers (of sambal naar keuze)
1/2 eetl tamarindepasta
2 tl ketjap manis
3 tl ketoembar
2 tl djinten
2 tl laos
2 tl gula djawa of bruine basterdsuiker
1 stengel sereh (citroengras)
3 blaadjes daun salam

Snijd de uien in snippers. Snijdt het vlees in dobbelsteentjes en snijdt de rode pepers (met zaadjes!) in kleine stukjes. Meng de ketoembar, djinten, laos, en suiker in een kommetje. Pers de knoflook erbij. Los de tamarindepasta op in het water. Plet de serehstengel met een mes of maak er een inkeping in (zo komt de smaak beter vrij).

Verhit ruim olie in een braadpan en fruit de uien glazig. Zet het vuur hoog en doe de blokjes vlees in de pan. Braadt ze een beetje bruin en doe dan het kruidenmengsel en de rode peper erbij. Bak een minuutje en giet dan het tamarindewater erbij. Doe ook de ketjap, de blaadjes daun salam, de serehstengel en de santen erbij. Zet het vuur nu heel zachtjes en stoof het vlees onder af en toe roeren gaar. Let op, dit duurt ongeveer 3-4 uur! Breng tussendoor op smaak met zout en peper, en proef of er nog iets van de andere ingrediĆ«nten bij moet.  

Het vlees is goed als het helemaal mals en zacht is en bijna uit elkaar valt. Proef een stukje, op die manier weet je meteen of het goed is. Als het goed is is je saus nu ook ingedikt. Als dit niet zo is haal je het deksel van de pan en draai je het vuur hoog. Laat de saus koken tot hij wat ingedikt is.

Selamat makan!

Reacties

Populaire posts