Vegan / Vegetarische Roti



Zo, tijd om eens tegen wat Surinaamse schenen te schoppen. Wij aten laatst een eigen versie van roti, een vegetarische variant met aubergine en tempeh. Hij was volgens mij totaal niet authentiek te noemen en om belediging te voorkomen moet dit maar beschouwd worden als een ode aan roti, of misschien een kunstzinnige interpretatie, wat je wilt.
Het was hoe dan ook bijzonder lekker; boontjes, aubergine en aardappels in een currysaus, geserveerd met tempeh in ketjapsaus en met platbrood. Wij aten er een gekookt ei en een schep yoghurt bij, laat je die weg dan is je maaltijd volledig veganistisch.

Je kunt er in dat geval ook een tomatensalsa bij eten, gewoon blokjes tomaat, een gesnipperde rode ui, citroensap, peper en zout mengen en er bij serveren. Maakt het lekker fris!

En het is naast super lekker ook gezond en goedkoop, dus dubbel feest.

Vegan roti met tempeh 
voor 2 personen

Aardappels (geen idee hoeveel, gewoon wat je denkt dat je per persoon eet)
Sperziebonen (idem)
1 aubergine
2 uien
6 tenen knoflook
surinaamse sambal of een peper
kerrie
komijn
paprikapoeder
gemalen koriander
chilipoeder
1/ blok tempeh
ketjap manis
tamarindepasta (dit kun je misschien ook wel weglaten, koop er niet speciaal een hele pot voor)
Eventueel verse koriander om erbij te serveren

Kook de aardappeltjes en boontjes gaar. Bak de aubergine in plakjes tot deze mooi donker en helemaal zacht is. Veeg de pan schoon en ga verder met de saus. 

Snipper de uien en fruit ze aan.  Voeg het volgende toe: 6 tenen knoflook,1 hete peper of schep surinaamse sambal, kerrie, komijn, peper, zout, gedroogde koriander, paprikapoeder, chilipoeder. Doe dit naar smaak, wij kruiden zeer flink, maar misschien wat te heftig naar de standaard Hollandse smaak, dus doe dit naar eigen inzicht.
Laat de kruiden even bakken tot ze lekker gaan geuren. Doe de gekookte aardappel erbij, giet er een scheut water erbij en laat het zachtjes pruttelen tot het een smeuïg sausje is.
Gebakken aubergine en gekookte boontjes er doorheen.

Snijdt de tempeh in plakken. Giet een flinke laag olie in een koekenpan en frituur/bak de tempeh tot deze goed bruin en knapperig is. Laat even uitlekken op papier. Gooi het vet uit de pan. Doe de tempeh terug in de pan en giet er een flinke scheut ketjap overheen, een theelepeltje tamarindepasta en een lepeltje sambal als je dat lekker vindt. Laat de ketjap een beetje stroperig worden en zet het vuur uit.

Je kunt of echte rotivellen bij de toko halen, of libanees platbrood in de broodrooster half knapperig roosteren en dat erbij serveren. Is beter verkrijgbaar en goedkoper, dus wij kiezen altijd voor de laatste optie.


Eet smakelijk!


Reacties

Populaire posts