Estebans bananencake



Dit recept voor bananencake is gebaseerd op de cake van Esteban, een eigenzinnige kerel die we ontmoetten in Costa Rica. Hij was zo wazig als een deur, maar vooral ook een emotionele en gepassioneerde vent met een grote liefde voor koken.
We werkten via workaway in een super chill hostel aan de Caribische kust en hadden een ´familiediner´ met alle vrijwilligers en wat vrienden die er toevallig rondhingen. De een bracht gefrituurde yuca, de ander Braziliaanse soep, de derde kwam met guacamole en zo hadden we een geweldige mix van allerlei gerechten die stuk voor stuk ontzettend lekker waren.
Esteban zorgde voor het toetje door een bananencake mee te brengen en ik kon niet stoppen met eten, hij was Zo lekker!
Mijn versie is net wat anders, want dat kan ik niet laten (en ik heb geen idee hoe hij hem maakte)  maar bovenal een ode aan (die van) hem en aan Costa Rica zelf.

Het recept is zeer makkelijk en is het tropische broertje van mijn recept van bananencake voor luilakken. Dit recept zit tjokvol Caribische smaken; gekarameliseerde bakbanaan, kokos, gember en limoen. Pura vida baby!

Ik heb gekozen voor een mix van gewone banaan en bakbanaan, twee basisingrediënten in de Caribische keuken. Ze hebben ieder een heel eigen smaak en textuur en je eet ze daar bijna elke dag, dus het leek me leuk ze beiden te gebruiken. Kies voor mooie rijpe bananen, de gewone bananen mogen flink gespikkeld zijn. De schil van de bakbanaan mag vrijwel helemaal zwart zijn, dan is hij op zijn zoetst en dus lekkerst.



Deze is voor jou Chirulito!

Estebans bananencake
Bananencaramel
1 bakbanaan
100 gr kristalsuiker
1 eetlepel gembersiroop
sap van 1/2 limoen
25 gram kokosschaafsel (dus geen rasp maar die grove vlokken)
olie om te bakken (zonnebloem, kokos)
eventueel nog wat kokosvlokken om te bestrooien 

Voor het beslag
3 bananen
2 eieren
100 gr kristalsuiker
90 ml zonnebloemolie (5 eetlepels)
zest van 1 limoen
sap van 1/2 limoen
1,5 tl kaneel
1 tl gemberpoeder
2 tl bakpoeder
1/4 tl zout
150 gr bloem

Bekleed een bakvorm (22 cm) met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Begin met het maken van de bananencaramel. Snijdt de bakbanaan in plakken en bak in olie tot ze goed bruin en lekker zacht zijn. Voeg de suiker, gembersiroop, limoensap en kokos toe en laat de suiker karamelliseren tot deze mooi bruin is. Je banaan zal nu een beetje uit elkaar vallen, dat is niet erg.
Schep de banaan in de bakvorm.

Voor het beslag roer je simpelweg alle ingrediënten door elkaar, de bloem als laatste. Prak de banaan met een vork, doe de rest van de ingrediënten erbij en meng tot een egaal beslag. Giet dit over de bananencaramel heen en bak de cake in ongeveer 30 minuten tot hij gaar is.
Laat afkoelen en keer om op een bord. Als je het mooi vind kun je de cake nu met wat gembersiroop bestrijken en er nog wat extra kokos overheen strooien.

Eet smakelijk!



Reacties

Populaire posts