Shortbread met lavendel en citroenShortbread is een Engelse klassieker, een lekker bros koekje, niet te zoet en heerlijk bij een kop thee.
Ik maakte een variant met lavendel en citroen, gebaseerd op een recept van Mary Berry, de bakkoningin van Engeland.

Ben je nog niet zo'n ervaren bakker, dan is shortbread een perfect koekje om mee te beginnen. Ben je wel ervaren, die blijft ie net zo leuk natuurlijk. Het is echt super makkelijk te maken, kost geen drol en ze blijven lang lekker. Bovendien zijn er talloze varianten te verzinnen. Kun je eenmaal het basisrecept, dan kun je alles.

We werken vandaag met een keukenmachine. Natuurlijk kun je ook verwoed op de ouderwetse toer gaan en alleen een lepel en een kom gebruiken. Je resultaat zal net zo lekker worden en persoonlijk vind ik het wel wat hebben, de authentieke manier van bakken. Maar de luilak in mij wint het dit keer van de romanticus, en ik ga voor de snellere versie.

Daar gaan we!

Shortbread met lavendel en citroen
175 gr boter, in een paar stukken gesneden
100 gr suiker
1 tl gedroogde lavendel
zest van 1 citroen
snufje zout
225 gr bloem

De boter hoeft niet heel zacht te zijn voor dit recept. Maak je je shortbread met de hand, wacht dan wat langer tot de boter wat zachter is. Tenzij je wilt trainen voor een bodybuild wedstrijd.
Anyway, doe de boter samen met de suiker, de citroenschil en de lavendel in de keukenmachine en zet deze aan tot het gemengd is.

Voeg de bloem en het zout toe en laat de machine draaien tot je een mooi deegje hebt. Pak het in plasticfolie en laat je deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm je oven voor op 160 graden of 150 hetelucht.
Rol je deeg uit tot een worstje en snijdt deze in plakken, zoals op de foto. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 15 tot 20 minuten tot de randen goudbruin beginnen te worden. Het blijft een bleek koekje, don't worry.
Laat afkoelen en bewaar ze in een luchtdicht trommeltje.

Eet smakelijk!


Reacties

Populaire posts