Zalm teriyakiVandaag heb ik een super makkelijk en super chill recept voor teriyakisaus.
Ken je die stukjes teriyakizalm die je bij de Japanner kunt bestellen? Nou, zo smaakt dat ongeveer. Voor de niet-Japannergangers: teriyaki marinade is heel zilt, fris, zoet en plakkerig. Awesome.
Het is erg lekker met rijst en paksoi, maar ook met noedels en broccoli, of in een salade met koriander, rode peper en pinda's. Jamm!!
Ik maak hem het liefste met zalm, maar je kunt ook kip of tofu gebruiken, waar je zin in hebt.Teriyaki  
2-3 personen 

3 ons zalmfilet / kipfilet / blok tofu
3 eetlepels soyasaus
2 eetlepels mirin *
1,5 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
1 cm verse gemberwortel
paar druppeltjes sesamolie

✢ Snijdt je kip of tofu in blokjes van ongeveer 2 cm groot. Als je zalm gebruikt kun je gewoon de hele moot gebruiken. Zorg dat je moot overal even groot is. Heb je zo'n rare moot met een lang plat stukje eraan, vouw deze dan op het dikke gedeelte en zet het met een satehprikkertje vast. Laat deze tijdens het bakken zitten.

✢ Meng de soyasaus, suiker en mirin in een kommetje of het bakje waar de zalm/kip/tofu in zat. Voeg absoluut geen zout toe, want soyasaus is van zichzelf al ontzettend zout.
Schil de gember en snijdt deze in hele kleine stukjes. Roer door de soyasaus heen en voeg eventueel wat sesamolie toe. Leg de kip of tofu in de marinade en laat 30 minuten tot 1,5 uur staan, net zo lang tot je blokjes donker gekleurd zijn. De zalm hoeft niet in de marinade.

✢ Laat je blokjes kip of tofu nu uitlekken in een zeef en bewaar het vocht. Zet een koekenpan op hoog vuur en laat knetterheet worden. Doe je kip/zalm/tofu in de pan en bak op hoog vuur gaar. Als je zalm gebruikt, let er dan op dat je deze maar heel kort bakt, tot hij net gaar is.

✢ Haal de zalm/kip/tofu uit de pan en zet het vuur weer heel hoog. Doe de marinade in de pan en kook in tot hij stroperig wordt. Doe er dan de kip/zalm/tofu weer bij om nog even door te warmen en wentel de blokjes of moot om in de saus. Serveer meteen.

Eet smakelijk!

* Mirin is zoete rijstwijn. Het staat bij de Japanse producten, maar niet elke supermarkt heeft het. Je kunt het eventueel vervangen door droge sherry, als is de smaak wel anders. Mirin uit de biologische winkel is trouwens wel veel lekkerder dan die van het merk dat je in de supermarkt kunt vinden.

Reacties

Populaire posts