Ketoprah



Vandaag heb ik weer eens een Indisch recept wat ik graag wil delen, namelijk ketoprah (of ketoprak, zo je wilt).
Ketoprah is een lauwwarm gerecht van knapperige groenten en tofu met een ketjap-pindasaus. Dit is iets wat wij thuis vrij vaak eten. Het is makkelijk te maken, vegetarisch, goedkoop, bevat veel verse groenten, nauwelijks vet en is vooral ontzettend lekker. Serveer het met rijst gekookt in kokosmelk en je hebt een super lekkere, lichtverteerbare maaltijd.

Onthoud lieve mensen, we koken Indisch, dus mijn familierecept is waarschijnlijk weer heel anders dan die van anderen. Sommige recepten bevatten kool, andere witlof. De meeste mensen marineren de tofu niet, maar dan vind ik het zelf echt niet lekker, alsof je gebakken gum zit te eten. Even marineren dus, wedden dat je dan ineens wel tofu lust?
En je weet het het, bij het koken van Indisch eten hatseflats je eigenlijk maar wat qua ingrediënten en hoeveelheden. Gewoon veel proeven en naar eigen smaak en inzicht maken. Maar dit is sowieso de lekkerste manier ;)



Ketoprah 
4-5 personen
1 blok tofu
½ spitskool
1 grote prei
200 gram taugé
gebakken uitjes (± 100 gram)
2-3 eetlepels pindakaas
ketjap manis
sojasaus
sambal
1 bosje bladselderij of koriander

✢ Begin met het in blokjes snijden van de tofu. Doe de blokjes terug in het bakje waar het inzat toen je het kocht en giet er een paar eetlepels sojasaus en ketjap manis overheen. Laat een uurtje marineren en keer halverwege de blokjes om, voor zover dat gaat.

✢ Kook ondertussen rijst met een beetje zout gaar. Vervang de helft van het water door kokosmelk, of doe er een blokje santen bij. Gebruik de droogkookmethode, doe hiervoor 1 deel rijst op 1,5 deel vocht, laat koken tot alle vocht verdwenen is en zet het vuur dan uit. Neem per persoon een half kopje rijst.

✢ Snijdt de kern uit de spitskool en snijd hem in de lengte in 4-en. Snijdt deze in kleine reepjes. Snijdt de prei in halve ringen.
Zet een pan met wat water op het vuur en kook de kool in zo'n 5-6 minuten beetgaar. Schep eruit met een schuimspaan en leg op een bord.

✢ Doe nu de prei in de pan, kook deze ongeveer 3 minuten en schep weer uit de pan op de kool.
Doe als laatste de tauge in de pan en kook een minuutje. Schep ook deze weer op de groenten. Bewaar het kookvocht. Laat de tofu uitlekken in een zeef, vang de marinade op.

✢ Begin vast met het maken van de saus. Doe de pindakaas, sambal en knoflook in een steelpannetje en giet er wat van het kookvocht en de marinade bij. Doe er dan wat ketjap manis bij en breng op smaak. De saus moet dun en behoorlijk zout zijn, maar niet zo zout dat je ervan moet hoesten. Het is niet de bedoeling dat het echt een pindasaus is, meer een sojasaus met achtergrondpinda.

✢ Zet een koekepan op het vuur en doe er een flinke hoeveelheid olie in. Bak de tofu tot deze donker gekleurd en een beetje knapperig is. Laat de tofu uitlekken op een keukenpapiertje. Snijd de bladeren van de selderij fijn.

✢ Tijd om de schaal op te maken. Begin met de groenten. Leg daarop de tofu en bestrooi met de selderij en als laatste de gebakken uitjes. Serveer de hele handel met de gekookte kokosrijst en giet er wat van de saus overheen.

Selamat makan!

Reacties

Populaire posts