Recept | BaklavaBij gebrek aan tuinnieuws door het slechte weer van de afgelopen tijd, en het feit dat er nog niet zo veel te doen is op onze kale akker, plaats ik maar weer eens een recept uit de oude schoenendoos. Dit keer van baklava. Ik eet het niet vaak maar mennn wat vind ik dat lekker zeg!

Baklava wordt in het hele midden oosten gemaakt, en er zijn talloze varianten qua vulling en vorm.
Ik heb gekozen voor de bekende variant met pistacenootjes, maar je kan ook amandelen, walnoten, pecannoten of wat dan ook gebruiken.
Gebruik ook eens een mengsel ervan, dat is helemaal lekker!
Ook qua kruiden kun je erin stoppen wat je lekker vind of wat je in huis hebt, maar de combinatie van kaneel en cardemom vind ik een echte aanrader.


Baklava
14 stukjes

Voor het deeg:
150 gr noten
1 pak filodeeg van 10 blaadjes
75 gr boter
1 eetlepel suiker
1 theelepel kaneel
1 theelepel cardemompoeder

Voor de siroop:
180 gr suiker
2 eetlepels honing
sap van 1/4 citroen
1/2 eetlepel oranjebloesemwater
1/2 eetlepel rozenwater

✢ Voordat je begint moet je het filodeeg laten ontdooien. Doe dit in de plastic verpakking, om te voorkomen dat het deeg uitdroogt. Dat gebeurt heel snel!

✢ Begin nu met het maken van de siroop. Doe hiervoor de suiker, honing, citroensap, oranjebloesem- en rozenwater en 125 ml water in een steelpannetje en breng dit langzaam aan de kook. Laat het zo'n 5 minuten zachtjes doorkoken en zet het vuur uit.

✢ Doe de pistachenoten met de suiker, kaneel en cardemom in een keukenmachine en maal tot de nootjes heel fijn zijn. Of laat ze zoals ik deed wat grover, voor wat meer structuur.
Doe de boter in een schaaltje en smelt deze in de magnetron.
Vet een vierkante bakvorm of bakplaat in met een klein beetje boter. Verwarm de oven voor op 180 graden.

✢ Nu ga je de baklava opbouwen. Snijdt de vellen filodeeg doormidden, en leg de helft ervan onder een theedoek om uitdrogen te voorkomen. Leg een eerste velletje op je werkblad of een snijplank en bestrijk deze met gesmolten boter. Leg het volgende vel erop, bestrijk deze met boter en ga zo door tot je 10 vellen gestapeld hebt.
Leg deze stapel vellen in de bakvorm. Verdeel de noten erover en druk het mengsel goed aan. Besmeer en stapel nu de andere 10 vellen en leg deze bovenop het notenmengsel.

✢ Snijdt vervolgens met een scherp mes stukjes van de baklava en besprenkel het gebak met een beetje water om opkrullen te voorkomen. Bak de baklava in 25 tot 30 minuten goudbruin.
Giet nu de helft van de siroop erover en laat dit zo'n 15 minuten staan.
Giet er nu de tweede helft van de siroop over. De baklava gaat nu waarschijnlijk zwemmen, waardoor je denkt dat ik gek ben om je zo veel siroop te laten maken, maar wacht maar af, de baklava drinkt alles op!
Laat dit zo'n 4 tot 5 uur staan en je zal zien dat alle siroop verdwenen is. Eet smakelijk!


n.b. dit recept is genoeg voor 14 stukjes. Dat lijkt weinig, maar vergeet niet dat baklava erg machtig is! Als je het aandurft kun je gewoon de hoeveelheid ingredienten verdubbelen.

Reacties

Populaire posts