Thaise pompoensoep

Eten ze in Thailand wortel en pompoen? Ik heb eigenlijk geen flauw idee, maar vanaf nu wel want ik heb vandaag Thaise wortel-pompoensoep voor jullie. Een echt authentiek recept van een inheemse familie dus, dat begrijp je. Ach het is gewoon een heel lekker soepje. Of Soep eigenlijk, want dit is een stevige hap. Perfect voor na een flinke wandeling op een koude dag, of als je ziek, zwak en misselijk rondkachelt. Van deze soep knap je gegarandeerd op. Maar ook ideaal op een normale doordeweeksedag, want hij is makkelijk te maken en staat in een half uurtje op tafel.

Deze vrolijk oranje soep smaakt romig en vol, lichtzoet, fris, kruidig en kokoserig. Daarnaast is 'ie hartstikke gezond want hij zit boordevol vitaminen. O, en hij is nog vegetarisch ook. Soep, je bent een held.

Thaise wortel-pompoensoep
1 kg pompoen (plusminus)
350 gr wortelen
2 granny smith appels
1 ui
1 blik kokosmelk
± 300 ml water
2 cm dik plakje verse gemberwortel
± 2 tl gemalen koriander (ketoembar)
± 2 tl gemalen komijn (djinten)
5 tenen knoflook
2 bouillionblokjes
1 limoen
snuf gemalen cayennepeper
verse koriander
eventueel yoghurt of zure room voor erbij

Pan van zo'n 5 liter
Staafmixer

Snijdt de ui in grove stukken. Hak de pompoen doormidden, verwijder de zaadjes en draden en hak het vruchtvlees (met schil en al dus) in blokjes van ongeveer 3x3 cm. Dit is best intensief werk wat het beste lukt met een groot en scherp mes. Ga dus niet met een aardappelschilmesje zitten pielen.
Maak je worteltjes schoon (en koop voortaan een zakje gewassen worteltjes) en hak in grove stukken. Haal de klokhuizen uit de appels en snijdt ze in grove stukken, laat de schil er gewoon aan zitten.

Zet een soeppan op het vuur, doe er wat olie in en fruit de ui zachtjes tot deze wat zachter is. Doe de kruiden erbij en laat het een minuutje bakken om de smaak en geur vrij te maken.
Doe dan de pompoenblokjes, de appel en de wortel in de pan en giet er het water bij.

Doe de bouillionblokjes erbij en breng zachtjes aan de kook. Doe de kokosmelk erbij. Pers de knoflook erboven. Schil de gember, rasp of snijdt deze fijn en doe bij de soep. Laat alles zachtjes koken tot de pompoen zacht is geworden, en zet dan het vuur uit.

Pureer de soep met een staafmixer tot hij mooi glad is. Pers de limoen uit en doe het sap in de pan. Breng de soep op smaak met zout en peper, en proef of er misschien nog wat kruiden bij moeten.

Snijdt de koriander fijn en doe de helft van het bosje (inclusief steeltjes) in de pan. Je soep is klaar!
Serveer het met de rest van de koriander en eventueel wat yoghurt.


Eet smakelijk!



Reacties

Populaire posts