Best wel gezonde muffins met peer en gember

 

Deze muffins zien er misschien een beetje saai uit, en het feit dat ik ze gezond noem maakt het er niet beter op. Maar geloof me, ze zijn anders dan ze dus doen vermoeden, echt geweldig.Door de toevoeging van volkorenmeel hebben ze een nootachtige smaak, de peer maakt het lekker zoet en zacht en de gember en kaneel lekker kruidig. Bij volkorenmeel verwacht je misschien dat de muffins de textuur hebben van een jutezak, maar doordat er yoghurt doorheen zit zijn ze juist super smeuig. Deze bescheiden beauties zijn gezond genoeg om bij het ontbijt te kunnen worden gegeten, maar ook lekker genoeg om je buik blij te maken als tussendoortje.
Hiep hoera!

Ik gebruik een combinatie van drie soorten meel; gewone witte bloem, volkoren tarwemeel en volkoren speltmeel. Als je geen speltmeel kunt vinden neem je gewoon de dubbele hoeveelheid volkoren tarwemeel. Mocht je geen olie in huis hebben, dan kun je ook boter nemen. De smaak en textuur zal wel iets anders zijn, maar evengoed lekker.

Perenmuffins met gember en kaneel
Recept: een beetje van mij, een beetje van Nigella Lawson
12 stuks

100 gr bloem
75 gr volkoren tarwemeel
75 gr volkoren speltmeel
150 gr suiker
50 gr lichtbruine basterdsuiker + 2 eetl om te bestrooien
20 gr geconfijte gember (van die bolletjes of snippers op siroop)
1/2 tl kaneel
2 eieren
2 tl bakpoeder
3 eetl yoghurt
125 ml zonnebloem olie
2 Doyenne du Comice peren, of 1 Conference peer

Muffinvorm
Muffinpapiertjes
Bakplaat
2 kommen

Het voordeel van het maken van muffins, is dat het super makkelijk is, en dus ook geschikt voor hele luie mensen. Ho, rustig maar, ik zeg niet dat jij dat bent, maar mòcht je dat toevallig zijn (homies voor die leven, ik ben ook lui), dan is dit recept zelfs voor jou heel geschikt.

Je begint met het pakken van twee kommen.
Doe de bloem, suiker, het meel, de bakpoeder, een snufje zout en de kaneel in de ene kom en meng het door elkaar.
Doe de yoghurt, de eieren, en de olie in de tweede kom en klop dit eventjes door elkaar.
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijdt de gember in hele kleine fliebertjes. Schil de peren en snijdt ze in kleine blokjes van 0,5 cm. Doe de gember en de peer in de kom met het meel. Giet het eiermengsel ook in de kom met het meel en meng alles kort door elkaar, een stuk of 15 keer roeren. Maak jezelf vooral niet te moe door te lang te roeren, daar hebben deze muffins helemaal geen behoefte aan, en uit frustratie worden ze dan taai.

Doe de papiertjes in de muffinsvormpjes, zet de vorm op de bakplaat en vul de vormpjes met het beslag. Bestrooi de muffins met een beetje suiker en bak ze in 20-25 minuten goudbruin en gaar, tot een prikkertje er schoon uitkomt.
Laat de muffins op een rooster afkoelen, en bewaar ze daarna in een luchtdichte trommel.


Eet smakelijk!

Reacties

Populaire posts