Pompoenkoekjes
Deze pompoenkoekjes zien er misschien bescheiden uit, maar laat je niet misleiden door de buitenkant. Ze zijn warm, zonnig, herfstig en gezellig van smaak. Ze doen een beetje denken aan worteltaart, maar dan lekker knapperig en met chocolade. Beter dus.
Daarbij zijn deze koekjes naast hun krokante randje lekker chewy van binnen en makkelijk en snel te maken. Dit gaan je beste vrienden worden.
Je kunt met dit recept heerlijk
varieren. Probeer eens cranberry's in plaats van krenten, witte
chocolade in plaats van pure en als je geld over hebt nog wat gehakte
pecannootjes er doorheen.
Maar zo zijn ze ook al zeer verslavend.
Het recept is niet in grammen maar in cups. Dit omdat ik geen weegschaal in de buurt had. Misschien vind je het onhandig lijken om met cups te meten, maar je hoeft niet perse van die speciale bakcups te hebben, je kunt ook gewoon een klein koffiekopje nemen, dat is wat ik ook gedaan heb. Het maakt ook niet zo heel veel uit wat je gebruikt, al neem je een emmer, want de verhoudingen blijven het zelfde (moet je wel even de hoeveelheid chocolade, kruiden en vanille op gevoel vermeerderen). Als het nu niet lukt weet ik het ook niet meer.
Pompoenkoekjes
(of zoals Amerikanen ingewikkeld zouden zeggen Chewy pumpkinspice chocolatechip oatmeal cookies)
Gebaseerd op dit recept
Voor zo'n 20 stuks
(of zoals Amerikanen ingewikkeld zouden zeggen Chewy pumpkinspice chocolatechip oatmeal cookies)
Gebaseerd op dit recept
Voor zo'n 20 stuks
2 cups suiker, liefst half bruine half witte, maar we gaan niet moeilijk doen
1,5 cup bloem
1,5 cup havermout
1 cup boter
½ kleine pompoen, wat uitkomt op ± 1 cup
pompoenpuree
1 cup rozijnen
100 gr pure chocolade
1 ei
1 ei
1 tl vanille extract
1 tl bakpoeder
± 1 tl kaneel
± 1 tl gemalen nootmuskaat. Vers is
wel zo lekker.
Snuf zout
✢ Begin met het maken van de
pompoenpuree. Niet in paniek raken, het is maar een kwartiertje werk
en zodra de puree klaar is zijn de koekjes binnen no-time in elkaar
geflanst.
Snijdt de pompoen door midden. Je hebt
hier een groot mes en wat kracht bij nodig, maar iedereen kan het.
Schep met een lepel de pitjes eruit. Snijdt de pompoen in kleine
stukjes. Laat de schil er lekker aan zitten, we gaan toch zeker geen
onnodig werk verrichten.
✢ Doe de blokjes pompoen in een
steelpannetje met een scheutje water en kook op zacht vuur tot de
pompoen helemaal zacht is. Giet af en prak met een vork tot moes. Zet
de puree zo'n 10 minuten opzij om af te koelen.
✢ Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe alle ingrediënten, behalve de
chocolade, bij elkaar in een kom en meng met een lepel goed door elkaar tot een
plakkerig beslag. Hak de chocolade in stukjes en voeg deze op het
laatste ook toe.
Schep met de lepel hoopjes beslag op de
bakplaat en maak ze mooi rond en een beetje plat.
✢ Bak de koekjes zo'n 20-25 minuten tot
ze een beetje donkerder kleuren en laat ze afkoelen op een rekje.
Reacties
Een reactie posten